«Παράθυρο» Μοσκοβισί για το ελληνικό χρέος

Απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη των συζητήσεων η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

 

Ψυχραιμία ζητά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, πληροφορούμενος την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό πριν από την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σχετικά με το πώς σχολιάζει την πρόθεση της ελληνική κυβέρνησης να νομοθετήσει χωρίς πρωτίστως να έχει επέλθει μια συμφωνία με τους δανειστές της, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι είναι βασικό όλες οι πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τόνισε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

 

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο «με καλή θέληση και δουλειά», προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του περσινού δραματικού σεναρίου περί Grexit. «Είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγουμε», συμπληρώνει.

 

Ερωτηθείς για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, το Ασφαλιστικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

 

Ο Γάλλος επίτροπος θεωρεί την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ως ευκαιρία για να συζητηθούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το θέμα του ελληνικού χρέους -ζητήματα τα οποία συνέδεσε μεταξύ τους για ακόμη μία φορά.

 

Εξάλλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητηθούν περαιτέρω προσπάθειες οι οποίες θα διακινδύνευαν να καταστήσουν πιο εύθραυστες τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της Ελλάδας, πέραν των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο.

 

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι η παρουσία του είναι μια από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας τού περασμένου καλοκαιριού, και δεν δέχεται την ύπαρξη τακτικισμών και πολιτικών «παιχνιδιών».

 

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα», τόνισε. «Θα αποδεχτούμε και θα μοιραστούμε τον αντικειμενικό στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ