Ανυποχώρητη στις «κόκκινες» γραμμές της για Ασφαλιστικό – Φορολογικό η κυβέρνηση
Με πρόθεση να επιταχύνει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία διεκόπη χθες υπό την προϋπόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν την Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, εντός κι εκτός Ελλάδας, αποφεύγοντας ωστόσο τους μελλοδραματισμούς του παρελθόντος και διαβεβαιώνοντας όλες τις πλευρές ότι ήδη έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση με τους Θεσμούς στα περισσότερα ζητήματα.
Ταυτόχρονα, το Μαξίμου επιχειρεί έναν επικοινωνιακό ελιγμό, προκειμένου να καταπραΰνει τυχόν εσωκομματικές ανησυχίες αλλά και να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για τυχόν νέα επώδυνα μέτρα ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των συνομιλιών.
Αυτό προκύπτει από την χθεσινή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς του, όπου αποφασίστηκε η κατάθεση των επίμαχων νομοσχεδίων για Ασφαλιστικό και Φορολογικό στην Βουλή χωρίς πρωτίστως να περιμένουν την επίτευξη συμφωνία με τους δανειστές, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συζητάει τις εξελίξεις με κορυφαίους παράγοντες στο εξωτερικό [βλ. σχετικά: Ευρωπαϊκή «χείρα» βοηθείας αναζητά ο Τσίπρας].
Πάντως, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διατείνεται ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «μονομερή ενέργεια», όμως καταδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραβιάσει τις «κόκκινες» γραμμές της προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Στην Βουλή τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό – Φορολογικό
Σε κοινή συνέντευξη Tύπου, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας ανακοίνωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τόσο τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με τους θεσμούς. Τα δύο νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι η ψήφιση προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει κλείσει και η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας την κατανόηση των πολιτικών ηγετών με τους οποίους θα υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, έριξε χθες μια καινούργια ημερομηνία στο τραπέζι -αυτή της 25ης και 26ης Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup της 22ας Απριλίου, στο Άμστερνταμ, είναι πιθανό να υπάρξει 2ο έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στις 25 ή στις 26 Απριλίου.
«Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, συγχρόνως όμως διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα περί «μονομερούς ενέργειας», αλλά επεσήμανε πως είναι βέβαιος ότι δανειστές θα αντιληφθούν πως μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως η ελληνική, έχει δικαίωμα να επιλέξει τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται ως απαραίτητες. Τόνισε επίσης ότι κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, είναι αδιανόητο να περάσουν από την Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει αφορολόγητο μικρότερο των 9.100 ευρώ», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ορίζοντας το ύψος του αφορολόγητου ως μια από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για επίσπευση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων δεν συνιστά ρήξη με τους θεσμούς και ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πιέσεις από ΔΝΤ για μέτρα και χρέος
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική πλευρά για περισσότερα μέτρα, καθώς δεν αποδέχεται τους εισπρακτικούς στόχους των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία. «Ωστόσο το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο εμάς αλλά και το Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του χρέους», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική της φάση και καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να ρίξει το τελευταίο της χαρτί στο τραπέζι.
Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Κατρούγκαλος θέλησαν μέσω της συνέντευξης Τύπου να στείλουν μηνύματα και στο εσωτερικό, εν όψει της συζήτησης για τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή. Και οι δύο θέλησαν, επικαλούμενοι παραδείγματα, να δείξουν ότι και τα δύο νομοσχέδια δεν θα επηρεάσουν την πλειονότητα των φορολογουμένων, αλλά και των συνταξιούχων.
Άγνοια δήλωσαν οι Βρυξέλλες
Αργά χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες δήλωναν άγνοια για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, την ερχόμενη εβδομάδα, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι αυτή η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται. Οι Βρυξέλλες ισχυρίστηκαν ότι τα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρώτα συμφωνούν σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς και κατόπιν νομοθετούν στα Κοινοβούλιά τους. Μετά την σχεδόν παράλληλη αυτή διαδικασία, έρχεται και η εκταμίευση της αναλογούσας προς την συγκεκριμένη αξιολόγηση δόσης.
Σόιμπλε: Θα καταλήξουμε σε φιλικό διακανονισμό
Στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας όμως, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι δεν διακρίνει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε φιλικό διακανονισμό. Δεν θα βρεθούμε και πάλι φέτος αντιμέτωποι με μια ελληνική κρίση», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε.