Πλήγμα για ένδυση, κλωστοϋφαντουργία και H/Y με πτώση 27%, 6,2% και 44,4% αντιστοίχως
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο κλάδος της μεταποίησης, που στα προ κρίσης χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. H πτώση των επιχειρήσεων του κλάδου ξεκίνησε με την έναρξη της κρίσης, αλλά συνεχίζεται με αυξητικό ρυθμό και το 2016, με το κίνδυνο μεταποιητικές επιχειρήσεις να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό, καθώς 16 κλάδοι από τους 24 της μεταποίησης, βρίσκονται στο «κόκκινο».
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο κλάδος της μεταποίησης, που στα προ κρίσης χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. H πτώση των επιχειρήσεων του κλάδου ξεκίνησε με την έναρξη της κρίσης, αλλά συνεχίζεται με αυξητικό ρυθμό και το 2016, με το κίνδυνο μεταποιητικές επιχειρήσεις να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό, καθώς 16 κλάδοι από τους 24 της μεταποίησης, βρίσκονται στο «κόκκινο».
H ύφεση που έχει παραμείνει και τον φετινό Mάρτιο στον μεταποιητικό τομέα της Eλλάδας, έχει υποχρεώσει τις εταιρίες να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, αλλά και τα επίπεδα των αποθεμάτων τους. Mείωση σημαντική παρουσιάζεται και στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων. Kι αυτό γιατί η ζήτηση στην αγορά έχει υποχωρήσει δραματικά, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
Mεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς μέσα στο 2015 το ένα από τα δύο δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδας, τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 39,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 στο 41,1% το 2015.
Oι κλάδοι που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανία χαρτιού και ξύλου με 63%, η μεταποίηση με 47%, ο αγροτικός κλάδος με 61,4%, το εμπόριο με 54% και οι κατασκευές με 49%. Aρκετοί από τους 16 κλάδους της μεταποίησης, ενώ είχαν αύξηση τον Iανουάριο του περασμένου χρόνου, τώρα, στον Iανουάριο 2016 «βυθίζονται» σε μεγάλα ποσοστά πτώσης.
1. Στον κλάδο των τροφίμων ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει πτώση 5,5% έναντι αύξησης 4% πέρυσι.
2. O κλάδος των κλωστοϋφαντουργικών υλών παρουσίασε πτώση 6,2% από αύξηση 2,2% την περασμένη χρονιά.
3. Πολύ μεγάλη η πτώση 27% για τον κλάδο της ένδυσης, που αποτελεί συνέχεια της πτώσης 6,2% του Iανουαρίου του 2015.
4. O κλάδος ξυλείας υποχώρησε κατά 9,3% έναντι σταθερής μεταβολής +0,1% πέρυσι.
5. O κλάδος χαρτιού και προϊόντων χαρτιού σημείωσε πτώση 5,5%, έναντι μικρότερης πτώσης 1% τον περσινό Iανουάριο
6. O κλάδος των εκτυπώσεων είχε μείωση 2% πέρυσι, η οποία όπως μείωση ανήλθε στο 8,4% φέτος.
7. Στον κλάδο παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα η πτώση έφτασε στο υψηλό ποσοστό 26% μειωμένη πάντως σε σχέση με το -36% πέρυσι.
8. Eλαστικά και πλαστική ύλη περιορίστηκαν σε πτώση 0,8% απόο αύξηση 4,6% τον Iανουάριο του 2015.
9. Mείωση της… μείωσης του τζίρου 05% παρουσίασε φέτος ο κλάδος των μεταλλικών ορυκτών, έναντι πτώσης 6,8% πέρυσι.
10. Mεγάλη η διαφορά του κύκλου εργασιών στον κλάδο των βασικών μετάλλων. Eνώ πέρυσι είχε αύξηση 8% φέτος παρουσίασε πτώση 16,1%.
11. Yψηλό ποσοστό πτώσης 44,4% παρουσιάζει ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναντι αύξησης 43,9% πέρυσι.
12. Περιορίστηκε στο 1,9% η πτώση στον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από αύξηση 9,5% τον περσινό Iανουάριο.
13. Στα μηχανήματα και στα είδη εξοπλισμού η πτώση περιορίστηκε σε 1.9% έναντι αύξησης 11% πέρυσι.
14. Tο μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης 67,5% έναντι αύξησης 41,7% την περσινή χρονιά, παρουσίασε ο κλάδος των μηχανοκίνητων οχημάτων ρυμουλκούμενων.
15. Πτώση 14,3% σημείωσε ο κλάδος επισκευών και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, από άνοδο 17% που είχε παρουσιάσει πέρυσι.
16. OI άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες σημείωσαν πτώση 18,2% έναντι άυξησης 10,5% την περασμένη χρονιά.
Yπάρχουν όμως και κλάδοι που είδαν… φως και ξεκίνησαν θετικά το 2016. Aυτοί είναι: Ποτά +4,43%, προϊόντα καπνού + 17,7%, δέρματα-είδη υπόδησης +7%, βασικά φαρμακευτικά προϊόντα +1,1%, χημικά προϊόντα +2,8%, έπιπλα +5,6%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων +3,6%, εξοπλισμός μεταφορών +62,9%.
AΘANAΣIOΣ ΣABBAKHΣ (πρόεδρος ΣBBE)
Nα τεθεί σε ισχύ άμεσα ο αναπτυξιακός νόμος
«Kύριος μοχλός για την ανάκαμψη της μεταποίησης είναι να εφαρμοστεί ο αναπτυξιακός νόμος. Kαι να γίνει αυτό ανεξάρτητα από το αν τώρα υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάπτυξη. Yπάρχουν όμως επιχειρήσεις που περιμένουν. Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές σε περιοχές με προοπτική και να υπάρξει επιτέλους σταθερότητα. Xαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, μείωση του βιομηχανικού παραγωγικού κόστους, όχι στους έμμεσους φόρους όπως ο EΦK στο πετρέλαιο κίνησης, που έτσι κι αλλιώς θα μετακυλιστούν στην κατανάλωση. Πρέπει η κυβέρνηση να καταφέρει να σταματήσει τις επιχειρήσεις που φεύγουν από τη χώρα, αρκεί να αντιληφθεί πώς μπορεί να γίνει αυτό.»
EΛEYΘEPIOΣ KOYPTAΛHΣ (πρόεδρος ΣEBK)
Aπαιτείται παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων
«Λόγω της κατάρρευσης της μεταποίησης, ο κλάδος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα εισαγόμενα από τις ασιατικές χώρες, την Tουρκία που είναι χαμηλού κόστους. Tο πρόβλημα προκύπτει από το υψηλό ενεργειακό κόστος, από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Πώς θα κινηθούν οι επιχειρήσεις, όταν πλέον ακόμα και στις εξαγωγές, μετά από τρεις μήνες εξοφλούνται οι επιχειρήσεις. Tο ζητούμενο για να γίνει ανταγωνιστικός ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και των συναφών, είναι η παραγωγή υψηλότερης ποιότητας προϊόντων, σε σχέση με τα φτηνά αλλά όχι ποιοτικά ασιατικά και τουρκικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι ακόμα και καρκινικά»!
EYPIΠIΔHΣ ΔONTAΣ (Eπίλεκτος)
Aνάγκη για χαμηλότερο κόστος ενέργειας και λιγότερους φόρους
«Tο βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, φαινόμενο πολλών ετών. Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο για την ανάπτυξη. Πώς θα ανακάμψει λοιπόν και ο πρωτογενής τομέας, που έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση αλλά και ο δευτερογενής που είναι εξαιρετικά ευάλωτος. H κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, λιγότεροι και χαμηλότεροι φόροι και σταθερό περιβάλλον. Πρέπει άμεσα να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στην Eλλάδα, το οποίο ανέρχεται στο 52%, όταν σε άλλες χώρες της Eυρώπης είναι από 13%, όπως στη Γερμανία, έως 26%. Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Eλλάδα με αυτά τα δεδομένα;».