Η παγκόσμια οικονομία διανύει δύο ξεχωριστές πορείες που αφορούν διαφορετικές χώρες.
Οι τιμές των ακινήτων σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική και η Σουηδία αυξάνονται ραγδαία.
Σε αντίθεση, οι ίδιες τιμές στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ σημειώνουν πτώση, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
Οι περισσότεροι παρατηρητές μιλούν για μια «οικονομία δύο ταχυτήτων», αντιπαραθέτοντας χώρες ώριμης ή βραδείας ανάπτυξης και προηγμένης οικονομίας όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, κ.λπ. με ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες αναδυόμενων αγορών όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας , κ.λπ.
Ο Φίλιπ Σατλ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομιών αναφέρει: «Σε ώριμες οικονομίες, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι στο 2% περίπου, στις αναδυόμενες αγορές τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 6%.
Ωστόσο, άλλος ένας τρόπος μπορεί να διαχωρίσει τον κόσμο σε 2 ομάδες: Στις χώρες που επλήγησαν από μια οικονομική κρίση και σ’ αυτές που δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Στις δεύτερες φαίνεται πως οι συγκεκριμένες τιμές στέγασης ανέβηκαν υψηλότερα σε σχέση με τις πρώτες.
Η αργή ανάπτυξη στις ώριμες οικονομίες είναι αυτή που οδηγεί στη συγκράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και σε εύκολες πιστωτικές συνθήκες. Επειδή, μέχρι τώρα, κυριαρχούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτό σημαίνει πως η συνολική πίστωση είναι εύκολη, και μάλιστα πολύ εύκολη για τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες ο πληθωρισμός -σε μισθούς, τιμές και τιμές των περιουσιακών στοιχείων προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία.
Εν αντιθέσει, σε χώρες όπου δεν επλήγησαν σοβαρά από καμία κρίση, οι τιμές στέγασης ανεβαίνουν με γρήγορο ρυθμό. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας του Ισραήλ δήλωσε: «Όταν τα επιτόκια μειώνονται δραστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνονται επίσης ραγδαία και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με δανεισμό για την αγορά σπιτιών, ανεβάζοντας έτσι την τιμή των ακινήτων».
Σε ορισμένες μεγάλες χώρες η φούσκα των ακινήτων έχει σκάσει, προκαλώντας τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση μέσα σε μισό αιώνα. Για να αποφευχθεί η ύφεση, ‘πλημμύρισαν’ τον κόσμο με πίστωση. Και αυτή η πίστωση απειλεί να δημιουργήσει νέες φούσκες σε άλλες χώρες, ως φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.