Αρχής γενομένης από τον Μάιο οι μειώσεις
Στη μέγγενη του Φορολογικό μπαίνουν ακόμη και οι μισθοί των 650 – 2.000 ευρώ το μήνα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την Ανάσταση και να αποφύγει άμεσες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Οι μισθωτοί θα δουν από τον Μάιο κιόλας, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο μετά το Πάσχα, τους μισθούς τους κουτσουρεμένους λόγω παρακράτησης του νέου φόρου.
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που κυοφορούνται, θα εξανεμίσουν πλήρως το λαϊκό εισόδημα και ό,τι απέμεινε από τη μεσαία τάξη. Είναι και πάλι αμφίβολο όμως αν θα φέρουν συμφωνία και δόσεις στη χώρα, για να αποφευχθεί ασφυξία τον Ιούνιο.
Σήμερα αναμένεται να αρχίσει μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Τσακαλώτου – Σταθάκη με το κουαρτέτο. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ επί τάπητος θα τεθεί το “νομοσχέδιο-σκούπα” για φορολογικό και ασφαλιστικά, το οποίο αν και τέθηκε σε διαβούλευση, τελεί υπό διαπραγμάτευση και ενδεχομένως να αλλάξει.
Συμφωνία δεν υπάρχει όμως με τους θεσμούς, ούτε για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ. «Δεν τα κάναμε αποδεκτά» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την πρώτη συνάντηση χθες Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών, αλλά δεν έλεγαν πως τα απέρριψαν, ή τι μορφή θα πάρουν, σε τι ακριβώς μέτρα θα αφορούν και αν προλαβαίνουν να συμφωνηθούν για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση πριν τα δύο κρίσιμα για την Ελλάδα Eurogroup του Απριλίου.
Χωρίς προοπτική συμφωνίας, οι νέες “θυσίες” που ετοιμάζει η κυβέρνηση μοιάζουν ασκήσεις επί χάρτου. Στους “έχοντες και κατέχοντες” που θα σηκώσουν τα βάρη κατατάσσει και όσους βγάζουν 10.000 ευρώ το μήνα, που το 2017 θα πληρώσουν 100 ευρώ παραπάνω φόρο σε σχέση με φέτος, όσα δηλαδή και όποιος θα βγάζει 45.000 ευρώ!
Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη
Σύμφωνα με τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος είναι ότι οι χαμηλόμισθοι θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και, επειδή είναι πολλοί, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από τα 1,8 δισ. ευρώ που αναζητεί από άμεσους φόρους.
Έτσι, το «μαχαίρι» των μειώσεων των εισοδημάτων θα νοιώσουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βγάζουν από 650 ευρώ το μήνα (650Χ14 μήνες) αφού φόρο θα πληρώνει πλέον όποιος βγάζει από 9.100 ευρώ και άνω.
Στην πράξη βέβαια, οι επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα:
Ένας μισθωτός των 10.000 ευρώ το χρόνο (πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα) θα πληρώσει φέτος για τα περσινά εισοδήματά του, φόρο εισοδήματος 100 ευρώ. Του χρόνου για τα φετινά 200 ευρώ. Αν και δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης, από τα λεφτά που θα του μείνουν θα πρέπει να πληρώσει πλήθος άλλων έμμεσων φόρων, όπως φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ΦΠΑ 23% ή 24% για τις οικογενειακές δαπάνες του κλπ. Στην πραγματικότητα φορολογείται και για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που έχει πραγματικά για να ζει.
Ελάφρυνση θα δουν, θεωρητικά μόνον όσοι βγάζουν περίπου 2.000-3.000 ευρώ το μήνα (δηλαδή 28.000-45.000 ευρώ το χρόνο) αλλά και όσοι βγάζουν 50.000-55.000 ευρώ ετησίως.
Ανεπηρέαστοι από τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος μένουν μόνον όσοι βγάζουν κάτω από 650 ευρώ το μήνα και παραμένουν αφορολόγητοι. Όλοι οι άλλοι, με εισοδήματα κάτω από 28.000 ή πάνω από 55.000 θα δουν επιβαρύνσεις.