Οι προβλέψεις πέντε “κολοσσών” της διεθνούς χρηματαγοράς συγκλίνουν στην άποψη πως το 2011 θα χαρακτηρισθεί κυρίως από την κρίση χρεών των κρατών της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, καθώς και από την επιβράδυνση που επέφερε στις αναδυόμενες οικονομίες η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.
Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank θεωρεί πολυ πιθανή μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σε ποσοστό 4% -και ελαφρώς ταχύτερα για την επόμενη χρονιά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αφενός η εξάπλωση της κρίσης χρεών των ευρωπαϊκών κρατών και αφετέρου η έξαρση του πληθωρισμού στην Ασία. Οι ιθύνοντες της γερμανικής τράπεζας γενικότερα εκτιμούν πως το ντόμινο της κρίσης, που σαφέστατα προκλήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων (Real Estate) στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δεν πρόκειται αν εκτονωθεί τόσο σύντομα.
Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι το 2011 θα υπάρξει μια συγκρατημένη εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, με τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή τραπεζική “κονίστρα”, υιοθετώντας δυναμικές και επεκτατικές πολιτικές. Το πρόβλημα θα γίνει έντονο όταν κορυφωθεί η σύγκρουση μεταξύ όσων κατέχουν ομόλογα των (χρεωμένων) κρατών και των φορολογούμενων πολιτών, επειδή είναι αμφίβολο το εάν οι λαοί θα αντέξουν περεταίρω σκληρά οικονομικά μέτρα κατά του ήδη “λεηλατημένου” πορτοφολιού τους. Επομένως οι κυβερνήσεις θα βρεθούν σε οδυνηρή θέση, προκειμένου να αποφασίσουν για νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά και όσες από αυτές θα προτιμήσουν τον δρόμο της ανατροφοδοσίας της αγοράς, ώστε να επιτευχθεί μια -στοιχειώδης έστω- ανάπτυξη, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον δυσβάστακτο όγκο των ποσών – δόσεων προς αποπληρωμή των δανείων τους.
Η Barclays εκτιμά πως οι προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, είναι μάλλον βέβαιο πως θα συνδράμουν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά μόνον για όσους κατόχους μετοχών κρατήσουν στάση “long”. Τα υψηλά επιτόκια, που ασφαλώς θα βλάψουν τις πιστωτικές αποδόσεις, υποχρεώνει την τράπεζα να μην ξανοιχθεί σε επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.
Η ιαπωνική Nomura “βλέπει” την ανάπτυξη του 2011 κοντά στο 4,3%, με τις αναδυόμενες αγορές να εμφανίζουν δυναμικό θετικό πρόσημο -σε αντίθεση με τις ήδη ανεπτυγμένες, οι οποίες θα παρουσιάσουν μια σχετική βραδύτητα στην πορεία της ανάκαμψης. Οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν μια τέτοια βραδύτητα, ενώ στην Ευρώπη τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από κράτος σε κράτος. Στην Ασία, πάλι, τα αποτελέσματα θα κριθούν από την θέληση των εκεί κρατών να εξισορροπήσουν τις μακρο-οικονομικές τους πολιτικές.
Η Wells Fargo, η μεγαλύτερη τράπεζα στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, αναμένει ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς με ρυθμό ίσο προς τον μέσο όρο ή και χαμηλότερο, δηλαδή περίπου στο 2,6%. Για την ευρωζώνη εκτιμά πως η αύξηση των καταναλωτικων δανείων κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε παρόμοια με αυτήν των ΗΠΑ -κάτι όχι και τόσο καθησυχαστικό. Στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, η αμερικανική τράπεζα αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 3,6% στο 1%. Τέλος, εκτιμά πως ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα σημειώσει σταθερή ανάπτυξη με θετικό πρόσημο.