Τι δέχτηκε η Ελλάδα, πόσα μέτρα θα ληφθούν και τι λένε οι δανειστές. Η εφημερίδα Le Monde έχει όλο το ρεπορτάζ από το Eurogroup του Αμστερνταμ.
Η εφημερίδα γράφει αναλυτικά:
Είναι σπάνιο αλλά έγινε: οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βγήκαν μάλλον αισιόδοξοι την Παρασκευή από το Eurogroup που αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και έγινε στο υπέροχο Μουσείο Θαλασσών στο λιμάνι του Αμστερνταμ.
Μετά από 4 μήνες αδιεξόδου φάνηκε ξαφνικά η άκρη του τούνελ. Με τον όρο να μη γίνει κανένα ατύχημα, λένε οι πιο προνοητικοί.
Στην αντέντα βρίσκεται ένα άλλο Eurogroup για την Πέμπτη 28 Απριλίου. Εκεί μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη λίστα των μέτρων που η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της από τις αρχές του 2016. Αυτή η λίστα τώρα μοιάζει έτοιμη να συμφωνηθεί και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στους φόρους εισοδήματος κλπ. «Εκτός από μερικές λεπτομέρειες είμαστε σχεδόν έτοιμοι» αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του φακέλου.
Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι όρος για να ξεκλειδώσει η νέα δόση προς την Αθήνα.
Ο Τσακαλώτος δέχτηκε το επιπλέον πακέτο μέτρων 3,5 δισ.
Επίσης, ένα νέο πακέτο μέτρων, περίπου 2% του ΑΕΠ και ύψους 3,5 δις. ευρώ, έγινε ομόφωνα δεκτό την Παρασκευή και από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Είναι για λόγους ασφαλείας» δήλωνε από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ. Πρόκειται για προληπτικά μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν αν τα οικονομικά της Ελλάδας απομακρυνθούν πολύ από τον στόχο τους επόμενους μήνες.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το σαββατοκύριακο για να κλείσουν την συμφωνία για τα 3,5 δις. επιπλέον μέτρα, με την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος τους είναι να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup της 28ης Απριλίου.
Πώς θα περάσουν τα μέτρα νομικά
Η Αθήνα από την πλευρά της θέτει όρους: δεν θέλει να κάνει πολύ συγκεκριμένες τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγούν σε νέες περικοπές. Άλλος όρος είναι επίσης να μη γίνουν περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες περικόπηκαν πολύ από το 2010.
Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών θέτουν επίσης ένα πρόβλημα νομοθεσίας το οποίο πρέπει να επιλυθεί: «Στην ελληνική νομολογία δεν είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε για προληπτικά μέτρα. Οι λύσεις στις οποίες πρέπει να καταφύγουμε στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι αξιόπιστες για τους δανειστές, για τους επενδυτές και για τους Ελληνες πολίτες» ανέφερε διπλωματική πηγή στο Άμστερνταμ.
Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος
Ένα άλλο σημαντικό βήμα έγινε στο Άμστερνταμ την Παρασκευή: οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δέχτηκαν να ανοίξουν την διαπραγμάτευση για αναθεώρηση του τεράστιου ελληνικού χρέους. «Ακόμη και ο Σόιμπλε φάνηκε διαλλακτικός» δήλωνε διπλωματική πηγή, μετά το Eurogroup.
«Είναι αδύνατο να έχουμε συμφωνία με τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις αν δεν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος» ανέφερε πηγή.
Ωστόσο, το πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης για το χρέος είναι ήδη γνωστό και οι ειδικοί το «μαγειρεύουν» εδώ και μήνες. Το είπε ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το Eurogroup της Παρασκευής:
«Το Eurogroup δεν θέλει να γίνει κούρεμα τους χρέους. Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες για επιμήκυνση και για περιόδου χάριτος», δήλωσε.
Όλες οι πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 28ης Απριλίου, ακόμη και για το θέμα του χρέους. Αν όλα πάνε όπως έχει συμφωνηθεί, τότε προς τα μέσα Μαΐου η Αθήνα μπορεί να λάβει μια νέα δόση δανείου μεταξύ 5 και 7 δις. ευρώ. Θα μπορεί τότε να πληρώσει εγκαίρως την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Ακόμη, με την ελπίδα της αναθεώρησης του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές στους επόμενους μήνες.
Η Λαγκάρντ θέτει τους δικούς της όρους
Πρόκειται για ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο, το οποίο θα εξαρτηθεί από το πόσο γενναιόδωροι θα φανούν οι δανειστές της Ελλάδας στην αναθεώρηση του χρέους. Μια προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήρθε επίτηδες για το θέμα στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, χτύπησε καμπανάκι σε όσους ασχολούνται με το θέμα: «Η αναθεώρηση του χρέους μπορεί να χρειαστεί και νέα μέτρα και θα επικυρωθεί όταν τα μέτρα που απαιτούνται υλοποιηθούν πραγματικά», είπε η Λαγκάρντ.