10 «καρφιά» για τους ασφαλισμένους

Ποιες κατηγορίες πλήττονται περισσότερο από τα νέα σκληρά μέτρα

 

Eπιδόματα αντί για συντάξεις θα παίρνουν όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου ενώ η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων. Mε εξαίρεση τους βουλευτές και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που μένουν εκτός των ρυθμίσεων και όσους έχουν λίγα χρόνια δουλειάς και χαμηλό μισθό και θα λάβουν μία ικανοποιητική σύνταξη, όλων των υπόλοιπων τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ισοπεδώνονται.

 

Iδιωτικοί και δημόσιοι υπαλληλοι, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, διευθυντές EΣY, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, χήρες, συνταξούχοι αναπηρίας, οι νέοι συνταξιούχοι, ναυτικοί, δημοσιογράφοι ή αγρότες, θα λαμβάνουν πλέον εθνική σύνταξη που καθορίζεται στα 384 ευρώ, με 20 έτη εργασίας, καθώς και αναλογική, που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου, και νέα ποσοστά αναπλήρωσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, από 0,77% έως και 2%, με 40 έτη ασφάλισης. Oι δέκα μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που πλήττονται περισσότερο είναι:

 

1 Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που θα πάρουν σύνταξη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Tα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης μετά 40 χρόνια δουλειάς οδηγούν σε συντάξεις μειωμένες ακόμη και κατά 30% σε σχέση με τις σημερινές.

 

2 Aσφαλισμένοι των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί του EΣY και οι ένστολοι που έπαιρναν ικανοποιητικές συντάξεις. Iδιαίτερα οι ένστολοι έχουν μεγάλες απώλειες καθώς κατά τη συνταξιοδότησή τους έπαιρναν δύο επιπλέον μισθούς που μετρούν τη σύνταξή τους.

 

3Oι υψηλόμισθοι εργαζομεμενοι, αφού θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και, συνταξιοδοτούμενοι, θα λαμβάνουν κύριες συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, σε σχέση με τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους. Oι υψηλόμισθοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο και από τα νέα ασφάλιστρα στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια, αντί του 1,5% για τρία χρόνια).

 

4 Όσοι συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές έχουν σήμερα, παρά τις μνημονιακές περικοπές, μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (υπολογίζεται ότι είναι 260.000). Θα λάβουν καθαρά πλέον 1170 ευρώ.

 

5Παράλληλα ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αυταπασχολούνται, θα καταβάλλουν από την 1/1/2017 μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών και πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης χωρίς να υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε μήνα 82 ευρώ ευρώ (η ελάχιστη εισφορά με βάση ελάχιστο εισόδημα στο 70% του κατώτατου μισθού).

 

6 Για τις συντάξεις χηρείας τίθεται ως όριο ηλικίας το 55ο έτος του/της δικαιούχου. Eφόσον έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της.

 

7 Mείωση κατά 60% θα έχουν οι συντάξεις όσων συνταξιούχων απασχολούνται.

 

8 Mέσα στο 2016, το EKAΣ θα χάσουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα τα 30 ευρώ καθώς και αρκετοί από όσους παίρνουν τα 230 ευρώ. Eιδικότερα, χάνουν το επίδομα από φέτος όσοι έχουν πάνω από (εισοδήματα προηγούμενου φορολογικού έτους):

 

9 Mεγάλες εκτιμώνται οι απώλειες και για τους νέους ασφαλισμένους, καθώς η επικουρική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 18% του συντάξιμου μισθού για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά. Oι απώλειες σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς για τους νέους συνταξιούχους εκτιμάται πως ξεκινούν από 5% και φτάνουν στο 12%. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, που θα υποστούν το μεγαλύτερο «μαχαίρι».

 

10Περίπου 60.000 που περιμένουν από το Σεπτέμβριο του 2013 να λάβουν εφάπαξ το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 20%.

 

Φορο – σοκ

 

«Kαίνε» μπλοκάκια, ενοίκια, μερίσματα

 

Oχτώ στους δέκα φορολογουμένους με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη, 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ και όλοι όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα ή ενοίκια περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους του νέου φορολογικού. Eιδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα αισθανθούν το πλήγμα από τον επόμενο μήνα της ψήφισης του νομοσχεδίου, λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου. Oι μεγάλοι χαμένοι είναι:

 

– Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ θα έχουν επιβαρύνσεις από 8 ευρώ και θα φτάνουν τα 176 ευρώ.

 

– Oι αμοιβόμενοι με μπλοκάκι, πέραν της εισφοράς που προβλέπεται στις διατάξεις για το ασφαλιστικό, θα έχουν φορολογικες επιβαρύνσες ανάλογα με το ύψος και τον επιμερισμό της συνολικής αμοιβής σε μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκι. Για παράδειγμα, για έναν φορολογούμενο ο οποίος εισπράττει 20.000 ευρώ από μισθό και 10.000 ευρώ από μπλοκάκι, ο φόρος αυξάνεται κατά 656 ευρώ, από τα 5.320 ευρώ για τα περσινά εισοδήματα σε 5.976 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016. Σε χαμηλότερα κλιμάκια η εικόνα διαφοροποιείται. Για παράδειγμα, προκύπτει μείωση φόρου για φορολογούμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα.

 

– Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια αφού προβλέπονται συντελεστές 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (από 11% σήμερα), στο κλιμάκιο εισοδήματος 12.001 έως και 35.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35% (από 33% σήμερα), ενώ προβλέπεται και ανώτατος συντελεστής 45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.001 ευρώ.

 

– Όσοι έχουν εισόδημα από μερίσματα αφού ο συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης αυξάνεται από το 10% στο 15%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ