Την δική του κόκκινη γραμμή, σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, θέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος επισημαίνει σε οξείς τόνους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα για να προχωρήσει η εκταμίευση δόσης.
Αυτό το δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την αξιολόγηση, είπε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς υπάρχουν τεχνικές αλλά και πολιτικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά κατά τον ίδιον «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.
Αβεβαιότητα
Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, για την Ελλάδα. «Όλοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για φέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.
«Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει», υπογράμμισε.
Και άλλα μέτρα
Όσον αφορά την ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».
Οι επαφές των Θεσμών
Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο» και σημείωσε ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν» έσπευσε να επισημάνει.
Το ζήτημα του χρέους
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μία νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος».