Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων κατά 17,5 εκατ. ευρώ, στα 50 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για τη δράση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταληκτική της ημερομηνία, κατόπιν της παράτασης που έχει ήδη δοθεί, είναι η 10η Μαΐου.
Επιπροσθέτως, μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το κοινό, παρατείνεται μέχρι την Τρίτη, 24 Μαΐου, και ώρα 17.00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, χρηματοδοτείται η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από άνεργους και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Σύμφωνα με το υπουργείο, ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερόμενων, κάτι που προϋποθέτει την βελτίωση πρόσβασης στην πληροφόρηση και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Για τον λόγο αυτό, τονίζεται από το υπουργείο, υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες στις ίδιες τις διαδικασίες και τη λειτουργία του συστήματος ΕΣΠΑ, με τη διαδικασία των προδημοσιεύσεων, την μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη μείωση του χρόνου και κόστους υποβολής πρότασης (κατατίθεται ηλεκτρονικά, δεν απαιτούνται δικαιολογητικά στη φάση υποβολής κ.ά.).
Αλλαγές εισήχθησαν και στη φάση αξιολόγησης, με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και του χρόνου αξιολόγησης, αλλά και στη διαδικασία εκταμίευσης της ενίσχυσης με τη σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας καταπιστευτικού λογαριασμού που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσονται – μεταξύ άλλων – η ενθάρρυνση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων και η ενίσχυση των Δομών Στήριξής τους, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators) – με θεματική ή μη εξειδίκευση.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους δικαιούχους της δράσης που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδες και να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενοι και τις σχετικές δυνατότητες χρηματοδότησης της Δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».