Με αφανισμό απειλούνται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καθώς με το νέο ασφαλιστικό, θα κληθούν να καταβάλουν έως και το 60% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις.
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς πλήττονται στο σύνολό τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης συναντήθηκε εκτάκτως με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να του παραθέσει τα σημεία του σχεδίου νόμου που πλήττουν την μικρομεσαία τάξη.
Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατακόρυφα έως και 300% από την 1η Ιανουαρίου 2017, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλουν το 20% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους, για την κύρια ασφάλισή τους. Ως εκ τούτου, χιλιάδες μικρομεσαίοι που ήδη αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους θα οδηγηθούν αναπόφευκτα, στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Η παραπάνω ανατροπή, σύμφωνα με το ΒΕΑ, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια κι άλλων θέσεων απασχόλησης, την έξαρση της μαύρης εργασίας, αλλά και την περαιτέρω μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος στην επιβολή των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.
Την ίδια στιγμή, που οι εισφορές αυξάνονται, οι νέες συντάξεις θα είναι μικρότερες έως και 30% λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Μάλιστα δεν διασαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ποσών συντάξεων για μελλοντικούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει ασφαλιστικό δικαίωμα μέσα από την υπαγωγή τους σε ασφαλιστικές κλάσεις.
Οπως αναφέρει ο ΒΕΑ, άλλες δυο αλλαγές που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου και που αναμένεται να πλήξουν καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι:
-Από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Το ΒΕΑ τονίζει ότι στην παρούσα συγκυρία με τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και την παντελή έλλειψη ρευστότητας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
-Δεν υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι για τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η δημιουργία ενός πάγιου και ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, ζήτησε από τον Υπουργό, άμεση διευκρίνιση των όσων αναφέρονται στο άρθρο 39 παρ. 2 («ως εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών (ΟΕ-ΕΕ) νοείται για την εφαρμογή του παρόντος, το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας δια του ποσοστού εκάστοτε μέλους σε αυτή»), γιατί εάν τελικά ισχύει η παραπάνω ρύθμιση, πρόκειται να αποτελέσει την «ταφόπλακα» των τελευταίων ζωντανών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι:
Εάν τα καθαρά κέρδη μιας Ο.Ε. είναι 100.000 ευρώ και συμμετέχουν σ’ αυτήν 2 ομόρρυθμοι εταίροι με ποσοστό 50% έκαστος, τότε το ετήσιο εισόδημα του καθενός σχετικά, για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του, θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας δια του ποσοστού συμμετοχής του καθενός εταίρου, δηλαδή 100.000 / 0,5 = 200.000 €. Πρόκειται ουσιαστικά για τελείως παράλογη διάταξη, εφόσον με τον τρόπο αυτό, ο κάθε εταίρος θα πληρώνει εισφορές όχι βάσει του πραγματικού εισοδήματος που απέκτησε από την εταιρεία, αλλά του υπολογισμένου στο τετραπλάσιο, εισοδήματος.