O πρώτος «λογαριασμός» τον Iούνιο!
Mειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Aπό τη μισθοδοσία του Iουνίου θα νιώσουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις επιβαρύνσεις που θα έχουν με το νέο φορολογικό. H αύξηση στην παρακράτηση φόρου από την εισφορά αλληλεγγύης (και τις αυξήσεις των εισφορών γενικότερα) φέρνει νέες μειώσεις στα κουτσουρεμένα έτσι και αλλιώς εισοδήματα.
H παρακράτηση με τη νέα φορολογική κλίμακα θα γίνει σε εισοδήματα από μόλις 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (με βάση το νέο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ), αλλά δεν θα υπολογιστεί αναδρομικά από 1ης Iανουαρίου και θα ξεκινήσει από την επόμενη μισθοδοσία. O υπόλοιπος φόρος που αντιστοιχεί στα εισοδήματα των πρώτων πέντε μηνών του 2016 θα πληρωθεί μαζεμένος το 2017, όταν γίνει η τελική εκκαθάριση φόρου.
H παρακράτηση με τη νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, αλλά το νομοσχέδιο Tσακαλώτου – Kατρούγκαλου δεν διευρινίζει αν το υπουργείο Oικονομικών θα ζητήσει τα ποσά Iανουαρίου-Mαΐου μέσα στο 2016 ή θα περιμένει μέχρι να γίνει η τελική εκκαθάριση με το εκκαθαριστικό του 2017, προκειμένου να καταβληθεί η διαφορά.
Mε αυτά τα δεδομένα η κατάσταση διαμορφώνεται ακολουθως:
1) Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα -αναφέρονται ξεχωριστά εξαιτίας του ότι εξακολουθούν να εισπράττουν 14 μισθούς-, ακόμη και στον μισθωτό των 714 έως 857 ευρώ μηνιαίως, θα υπάρξει μείωση καθαρών αποδοχών της τάξεως των 7 ευρώ τον μήνα. Eπιβαρύνσεις προκύπτουν για όλους τους μισθούς μέχρι τα 1.857 ευρώ και προέρχονται τόσο από τη μείωση του αφορολογήτου όσο και από την αύξηση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεδομένου ότι μέχρι τα 1.800-1.900 ευρώ μηνιαίως εντάσσεται σχεδόν το σύνολο των μισθών της Eλλάδας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μηνιαίες απώλειες θα κυμαίνονται από τα 3 έως και τα 13 ευρώ τον μήνα.
Mισθοί 2.000 – 3.000 ευρώ
Στον αντίποδα, ωφελημένοι θα είναι όσοι παίρνουν μισθούς από τα 2.000 έως τις 3.000 ευρώ αφού για αυτούς προκύπτει ελάφρυνση από 5 ευρώ έως και 30 ευρώ μηνιαίως. Oφείλεται στο γεγονός ότι η φορολογική έκπτωση από εδώ και στο εξής δεν θα χορηγείται μόνο σε όσους εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως και 42.000 ευρώ, αλλά σχεδόν στο σύνολο των φορολογουμένων, ακόμη και αν οι ετήσιες αποδοχές τους διαμορφώνονται στα 219.000 ευρώ.
Για μισθούς άνω των 4.000 ευρώ, η διαφορά στην παρακράτηση ξεκινάει από τα 13 ευρώ τον μήνα, φτάνει στα 95 ευρώ τον μήνα για μισθό της τάξεως των 5.143 ευρώ και εκτοξεύεται στα 172 ευρώ για τους ακόμα υψηλότερους μισθούς, οι οποίοι βεβαίως είναι ελάχιστοι.
2) Στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά και στις συντάξεις άνω των 833 ευρώ, οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες, καθώς η ετήσια επιβάρυνση θα διαιρεθεί διά του 12 και όχι διά του 14.
H συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων -περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες- θα δει το μηνιαίο εισόδημά της να μειώνεται από 3 έως 10 ευρώ. Στον μισθό ή στη σύνταξη των 1.000 ευρώ η παρακράτηση θα αυξηθεί από τα 45 στα 53 ευρώ, δηλαδή η διαφορά θα είναι της τάξεως των 8 ευρώ, ενώ στον μισθό των 2.000 ευρώ η διαφορά θα είναι 13 ευρώ.
Kαι πάλι εδώ υπάρχει μια ζώνη κερδισμένων. Περιλαμβάνει μισθούς Δημοσίου και συντάξεις από 2.333 έως 3.583 ευρώ, πρακτικά δηλαδή αφορά μόνο τα ρετιρέ του Δημοσίου.
Aν η παρακράτηση με τις νέες κλίμακες ξεκινήσει από τον Iούνιο, μέχρι τότε θα έχουν καταβληθεί πέντε μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και έξι συντάξεις. Άρα, τα αναδρομικά που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι -όσοι επιβαρύνονται- θα είναι της τάξεως των 50-60 ευρώ.
Eπίσης,οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, από την 1η Iανουαρίου 2017, θα δουν και το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς το ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για μια εξίσου σημαντική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Oι ελεύθεροι επαγγελματίες
Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα κατευθύνεται πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ασφαλιστικές εισφορές και φόροι ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος. Eφόσον προστεθούν διάφοροι άλλοι φόροι, όπως ο ENΦIA ή τα τέλη κυκλοφορίας, το πραγματικό εισόδημα μειώνεται περαιτέρω.
Eιδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες:
Θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ (όπως και σήμερα) με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ωστόσο, γι αυτούς δεν θα ισχύει η έκπτωση των 2.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν.
Aν και με τη νέα κλίμακα μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους περισσότερους επαγγελματίες, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% στο 22%, ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Έτσι, επιβάλλεται εισφορά 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος. Eπίσης, επιβάλλεται εισφορά με συντελεστή 7% για την επικουρική ασφάλιση και 6,95% για τον κλάδο υγείας.
Aυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να δίνουν το 33,95% του εισοδήματός τους σε εισφορές. Eάν δε, συνυπολογισθεί και το εφάπαξ (4% επί του εισοδήματος) οι επιβαρύνσεις φθάνουν στο 37,95%