Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Μέγαρο Μαξίμου όπου η πρόταση για αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αναμένεται να κρίνει την επίτευξη συμφωνίας.
Το οικονομικό επιτελείο που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέσπιση προληπτικών μέτρων, σχεδιάζει ο μηχανισμός να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού, εφόσον υπάρχει «εκτροχιασμός» του προϋπολογισμού.
Τη νομική μορφή του «διορθωτή», καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του αναμένεται να συζητήσουν, μέσω τηλεδιασκέψεων, τις επόμενες μέρες τα κλιμάκια της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Η διαδικασία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο, τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιoνομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Το ύψος ή το είδος αυτών και το κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.
Το χρονοδιάγραμμα
Πάντως, ο μήνας Μάιος μοιάζει με μαραθώνιο για την Αθήνα: Εφόσον κλείσει η συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, καταλυτική ημερομηνία για τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό θεωρείται η 20η Μαΐου.
Αλλωστε, τέσσερις μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν λυθεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και των νομοθετημάτων, τότε θα εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως θα ανακοινωθεί και η έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για το χρέος.