Ελπίδες για συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου

Αρνητικές προβλέψεις για το Eurogroup της 9ης Μαΐου – Επιμένει η κυβέρνηση στον «κόφτη» δαπανών, αντί νομοθέτησης και πρόσθετων νέων μέτρων

 

Παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν λάβει θετική ρότα και θα ολοκληρωθούν αισίως στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, τίποτα δεν προδιαθέτει ότι οι πιστωτές θα «νερώσουν το κρασί τους» και θα καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα στο καυτό ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

 

Οι διαφωνίες, πίσω από τις οποίες έχει «οχυρωθεί» το ΔΝΤ, φαντάζουν απροσπέλαστες και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες, τις οποίες επικαλείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν δείχνουν ικανές να υποχρεώσουν το Ταμείο σε αλλαγή στάσης. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων [βλ. σχετικά: Δεν βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup].

 

Στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία ότι η πολυπόθητη σύγκλιση για το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ [βλ. σχετικά: Πυρετός διεργασιών ενόψει Eurogroup].

 

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει πως προληπτικά μέτρα για το 2017, 2018 και 2019, όπως τα απαιτεί το Ταμείο, αποκλείεται να νομοθετηθούν, εμμένοντας στην αρχική της θέση ότι θα επιμείνει στο δικό της πρόγραμμα δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού. Αλλά με το ΔΝΤ να μην υποχωρεί και το Βερολίνο να επιμένει στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου, εκτός εάν υπάρξει τελικά μια νέα υποχώρηση της ελληνικής πλευράς.

 

Για το σκοπό αυτό, αναμένονται από σήμερα και νέες συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσεως της κυβέρνησης, με την στήριξη και ευρωπαϊκών δυνάμεων που  αντιτίθενται στις πιέσεις για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (Κομισιόν, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία). Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει να την κεφαλαιοποιήσει στα τέλη του μηνός, με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ρώμη.

 

Πάντως κύκλοι των δανειστών δήλωναν, μέχρι και χθες, πλήρη άγνοια για το κυοφορούμενο «μπαράζ» επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο διάστημα μέχρι το Eurogroup ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του για την αναζήτηση συμμαχιών που πάντως προς το παρόν περιορίζονται στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που δηλώνουν, διά του προέδρου τους Πιτέλα, ότι δεν θα αφήσουν το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε να καταστρέψουν την Ελλάδα [βλ. σχετικά: Πιτέλα: Θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται].

 

Τα δύο σενάρια για το επικείμενο Eurogroup

 

Το αισιόδοξο σενάριο είναι το Eurogroup της 9ης Μαΐου να δώσει λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι πέτυχε την διαπραγμάτευση που ήθελε με μέτρα 9 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 3,6 δισ. θα είναι προληπτικού χαρακτήρα. Κατόπιν, η συμφωνία θα έλθει στην βουλή και το πιθανότερο είναι να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Το αρνητικό σενάριο είναι να μην κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να παραταθεί όλον το Μάιο, οπότε η κυβέρνηση θα πιέζεται να δεχθεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα που όμως δύσκολα θα περάσουν από τους 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στην εξέλιξη αυτή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες.

 

Μια τέτοια προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται ως άκρως επικίνδυνη, καθώς ακόμη και σε περίπτωση που ο λαός δώσει εντολή στην κυβέρνηση για άρνηση της συμφωνία με τους δανειστές, έστω κι αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί την χρεοκοπία της χώρας. Αν όμως ο ίδιος προχωρήσει σε εκλογές με το βασικό αίτημα να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που οι δανειστές απαιτούν, είναι βέβαιο πως την επομένη από το άνοιγμα της κάλπης δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός.

 

Ό,τι κι αν συμβεί, η θέση της κυβέρνησης είναι επισφαλής, καθώς σύντομα θα υποχρεωθεί είτε σε μια ηρωική έξοδο (εάν αρνηθεί να εφαρμόσει τη γραμμή των δανειστών) είτε σε αναγκαστική κατάρρευση, αφού ακόμη και σε περίπτωση που η συμφωνία με τους δανειστές περάσει από την ελληνική Βουλή θα είναι αδύνατον να την εφαρμόσει.

 

Η διαφωνία


Όλες οι εμπλεκόμενες στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων πλευρές αποδέχονται την λήψη πρόσθετων μέτρων. Η διαφωνία έγκειται στο εάν θα προβλεφθεί τελικά ένας «κόφτης» δαπανών, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, ή νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στα οποία επιμένει το ΔΝΤ:

 

– Αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό

 

– Μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων

 

– Μείωση μισθών στο Δημόσιο

 

– Πάγωμα προσλήψεων

 

– Συμμετοχή τεχνοκράτη του ΔΝΤ, για τη διαπίστωση ενδεχόμενων αποκλίσεων στα πρωτογενή πλεονάσματα

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ