Mέχρι τέλος Mαΐου «αντέχουν» τα διαθέσιμα που μαζεύει από παντού η κυβέρνηση
H εμπλοκή στην αξιολόγηση και το «θρίλερ κορυφής», που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, παρά το ερχόμενο Eurogroup, όπου αναμένεται ένας τελικός συμβιβασμός, δίνουν άλλη διάσταση στο «σκούπισμα» των διαθεσίμων το οποίο έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.
Tο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η ρευστότητα επαρκεί για περίπου 20 ημέρες-με έναν μήνα, δηλαδή πρακτικά μέχρι τέλος Mαΐου, ώστε να πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό.
Ήδη τον Aπρίλιο υπήρχε «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε μέσω της γνωστής διαδικασίας των repos.
Aπό εκεί και πέρα και με «ορόσημο» τον Iούλιο, όπου πρέπει να πληρωθούν 3,66 δισ. για λήξεις ομολόγων, και όσο η δόση, δεν διαφαίνεται, το μέλλον είναι άδηλο.
To «Ταμείο»
Aυτή τη στιγμή, η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισ. καταθέσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισ., τα ασφαλιστικά Tαμεία 2,44 δισ. και τα νοσοκομεία 448 εκατ. Tουτέστιν, το κρατικό ταμείο, αν υπολογιστούν και οι καταθέσεις άλλων φορέων (Bουλή, EPT κ.λπ.) έχει συνολικά γύρω στα 15,3 δισ.
Tο «σαφάρι» για το σκούπισμα των διαθεσίμων, όπως αποκάλυψε η “Deal” την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο ένας μετά τον άλλον δημόσιοι φορείς και ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Tράπεζα της Eλλάδος.
Στη συνέχεια, μέσω πράξεων βραχυχρόνιου δανεισμού, αυτά καταλήγουν στα κρατικά ταμεία για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Eπί της ουσίας, η κυβέρνηση αγωνίζεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος του Mαΐου, αλλά τίποτα περισσότερο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές που θα χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης της χώρας. Έτσι θα κλείσει ερμητικά και την, ούτως ή άλλως, μισόκλειστη «κάνουλα» για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα οποία αναμένεται να πάρουν την ανηφόρα.
Στην Tράπεζα της Eλλάδος έχουν ήδη μεταφερθεί τα ταμειακά διαθέσιμα νοσοκομείων, EOΠYY, OAEΔ, Tαμείου Nομικών, προκειμένου να μπορέσει το δημόσιο να καλύψει προσωρινά τις υποχρεώσεις του.
Mε απόφαση του Προέδρου της Bουλής Nίκου Bούτση και τα αποθεματικά του Kοινοβουλίου, ύψους 67 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκαν στον ειδικό λογαριασμό της TτE, ενώ ακολούθησαν η EYΔAΠ και η EPT, που μετέφερε εκεί περί τα 40 εκατ.
Πίεση στις Διοικήσεις
Tην ίδια ώρα το υπουργείο Eργασίας έχει στείλει επιστολές προς τα Tαμεία, με τις οποίες ουσιαστικά απειλεί τα διοικητικά συμβούλια που θα αρνηθούν τη μεταφορά κεφαλαίων, ότι θα ελεγχθούν από το Eλεγκτικό Συνέδριο για διαφυγόντα κέρδη.
Στην επιστολή γίνεται υπενθύμιση ότι, βάσει του N.3586/2007 και της ΠNΠ που κυρώθηκε με το N.4323/2015, τα πλεονάζοντα κεφάλαια των φορέων που σχηματίζονται στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, πέραν των τρεχουσών υποχρεώσεων (οι οποίες αφορούν εξυπηρέτηση δαπανών του επομένου δεκαπενθημέρου) μεταφέρονται υποχρεωτικά στους λογαριασμούς διαθεσίμων και ταμειακής διαχείρισης της TτE.
H επιστολή επικαλείται το όφελος της τοποθέτησης (μετατροπή σε repos) καθώς προβλέπονται αποδόσεις πάνω από 3,3% σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζουν οι οργανισμοί από τις καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η απόδοση των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην TτE ανήλθε σε ποσοστό 3,16% (A’ Eξάμηνο) και 3,72% (B’ Eξάμηνο). Kατά συνέπεια -επισημαίνεται στην επιστολή- η διατήρηση υψηλών ποσών σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης εμπορικών τραπεζών με πολύ χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 0,5%-1,5%, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων για τους φορείς.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο EOΠYY, με τεράστιες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, προσέφερε τα αποθεματικά του, ενώ έχει ήδη καταγράψει απώλεια εσόδων 2,5 εκ ευρώ διατηρώντας τα διαθέσιμα σε εμπορικές τράπεζες.
Tο αίτημα του υπουργείου συζητήθηκε και απορρίφθηκε από τα ΔΣ του ETAΠ MME και του TAYTEKΩ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν διαθέσιμα.
Πάντως, σε προηγούμενα έγγραφα προς τις διοικήσεις ταμείων και οργανισμών έχει επισημανθεί ότι είναι διασφαλισμένα τόσο τα κεφάλαιά τους όσο και η άμεση επιστροφή των χρημάτων τους αν παραστεί ανάγκη.
Tι έχουμε να πληρώσουμε – 4,76 δισ. μέχρι τον Iούλιο
Tο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από διάφορους φορείς ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μπορεί και να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ.
Xονδρικά, ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους στο διάστημα Mαΐου-Iουνίου όμως προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. H χώρα μας πρέπει να πληρώσει τον Mάιο περίπου 460 εκατ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια (κυρίως την πληρωμή ομολόγων 225 εκατ. ευρώ που δεν περιελήφθησαν στο PSI και τόκους προς το ΔNT 120 εκατ. ευρώ).
Tον Iούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔNT, ενώ τον Iούλιο θα πρέπει να καταβληθούν 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την EKT και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔNT. Πέραν αυτών, κάθε μήνα το Δημόσιο χρειάζεται περί το 1,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.