Ανακοινώθηκαν οι επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν
Σταδιακή επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει, όπως τονίζει, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι ελαφρώς καλύτερες για την Ελλάδα σε σχέση με τις χειμερινές, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα, ενώ είναι αρνητικότερες σε σχέση με την απασχόλησης.
Ειδικότερα, η οικονομία θα παραμείνει φέτος σε ύφεση με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 0,3%, ωστόσο η υποχώρηση είναι μικρότερη σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ύφεση 0,7%. Το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη του αναμενομένου χάρη στη θετική επίδραση του τουρισμού, την εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Οι καλύτερες επιδόσεις στους παραπάνω τομείς μετρίασαν και τις επιπτώσεις του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει στην έκθεση ότι η επιβεβαίωση της επιστροφής στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της χώρας.
Σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 3,1% το 2016 και στο 1,8% το 2017, ενώ οι χειμερινές προβλέψεις εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 3,4% φέτος και 2,1% του χρόνου.Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και φέτος, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από του χρόνου.
Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει κοντά στα ιστορικά υψηλά φέτος και του χρόνου. Το 2016 θα κυμανθεί στο 24,7% του ενεργού πληθυσμού και το 2016 στο 23,6%. Οι εαρινές προβλέψεις είναι δυσμενέστερες των προηγούμενων που εκτιμούσαν την ανεργία στο 24% φέτος και 22,8% του ενεργού πληθυσμού του χρόνου.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη η Κομισιόν αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη με το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,6% φέτος και 1,8% του χρόνου, ενώ το Φεβρουάριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 1,7% και 1,9% αντίστοιχα.
Προϋπόθεση για τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνήσει ήδη η Αθήνα.
– 1,8 δισ ευρώ θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
– 1,8 δισ ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά
– Περίπου 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
– Περίπου 1,3 δισ ευρώ από προσαρμογές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις στη φορολογία των οχημάτων, των καυσίμων, των οινοπνευματωδών, των τσιγάρων