Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μην «εξανεμιστούν» οι επικουρικές συντάξεις
Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, προβλέπεται «κόφτης» προκειμένου η μείωση των επικουρικών συντάξεων να μην υπερβαίνει σε ποσοστό το 40%.
Για τον λόγο αυτόν η αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου δε θα παρουσιαστεί στην επιτροπή εν αντιθέσει με τις άλλες μελέτες που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή [βλ. σχετικά: Στην Επιτροπή της Βουλής σήμερα Ασφαλιστικό – Φορολογικό].
Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό εξαιτίας της απουσίας αναλογιστικών μελετών.
Η θέσπιση «κόφτη» προλαμβάνει την «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων στις περιπτώσεις που αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν των 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) που έχει τεθεί ως πλέγμα προστασίας από τις περικοπές. Για παράδειγμα, συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1.752. Το ποσό που «περισσεύει» ανέρχεται σε 452 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα χάσει το σύνολο της επικουρικής του σύνταξης και κάτι ακόμα. Με τη θέσπιση του «κόφτη» η επικουρική σύνταξη δεν θα μηδενιστεί αλλά θα περικοπεί έως 40%. Δηλαδή θα απομείνουν 271,2 ευρώ.
Θυσίες και προσδοκίες
Από το «ψαλίδι» στις συντάξεις και την κατάργηση παροχών θα εξασφαλιστεί το 80% του συνολικού πακέτου μέτρων που προβλέπει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την περίοδο 2016 -2019 (2,2 δισ. ευρώ), ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων (π.χ. τριπλασιασμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες).
Στην έκθεσή του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αναφέρει αναλυτικά τα ποσά που προβλέπεται να εξοικονομηθούν. Ενδεικτικό είναι ότι θα αντληθούν 900 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φέτος θα χάσουν το επίδομα 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 168 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ
Ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι το σύνολο των περικοπών σε όλα τα είδη των συντάξεων (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ) μαζί με τα έσοδα θα φθάσει στο υπέρογκο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ, την ώρα που οι βουλευτές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν περικοπές δαπανών για τις συντάξεις πέρα από το 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΝΥΠΕΚ παραθέτει τη λίστα των περικοπών βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή συστηματικά αποκρύπτει την αλήθεια από συνταξιούχους, από ασφαλισμένους, από ολόκληρο τον λαό. Το ίδιο άλλωστε έπραξε και προεκλογικά, αφού επίμονα απέκρυπτε το ύψος των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές!»
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚ: « Μετά από την από 20-4-2016 Γνωμοδότηση της Α’ Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές ΟΛΕΣ οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και το πρόσφατο Πόρισμα της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με το οποίο προβλήθηκαν ουσιαστικές ενστάσεις για τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα και την αποτελεσματικότητα των περισσότερων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, τώρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την Έκθεσή του τετραπλασιάζει(!) το κόστος των περικοπών για τις συντάξεις διαψεύδοντας πανηγυρικά την κυβέρνηση για το πραγματικό ύψος τους!»
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εκτάκτως το Σάββατο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ενώ η αρχική πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα και αύριο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δεύτερα και την Τρίτη, η κυβέρνηση τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει αυτό να γίνει το Σαββατοκύριακο. Στόχος του είναι η ψήφιση των μέτρων πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Την τελική απόφαση πάντως για τον προγραμματισμό της ψήφισης του νομοσχεδίου θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται σε συνεδρίαση αργότερα σήμερα το μεσημέρι.