Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μίλησε στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «υπερτριπλασιάζουμε την άμεση συμμετοχή του κράτους στην σύνταξη και ταυτόχρονα μειώνουμε τα ελλείμματα του ασφαλιστικού».
«Είναι μία μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει δεκαετίες. Δεν της αξίζει να έχει μικροκομματική μεταχείριση», επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζονται «κορώνες και φραστικοί ακροβατισμοί», διότι πρόκειται για «εθνική υπόθεση».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους βουλευτές προ του 2012, καθώς θα ενταχθούν στα όρια που ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους με πολλαπλές συντάξεις. Υπονόησε πάντως ότι θα συνεχίσει η χορήγηση της κατ’ απονομής σύνταξης στους μονοσυνταξιούχους βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012 και δεν είχαν ασφάλιση σε επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα ανέφερε πως πρώην πρόεδρος της Βουλής του εκμυστηρεύτηκε ότι η σύνταξή του θα πέσει στα 1.400 ευρώ με τις νέες ρυθμίσεις.
Ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε και το θέμα της επετείου της MARFIN, το οποίο ανακίνησε η ΝΔ.
«Να σκύψουμε το κεφάλι στη μνήμη των νεκρών της MARFIN, αλλά και να αποδώσουμε μετά τιμή στους 100.000 διαδηλωτές εκείνης της ημέρας που ήταν οι πρώτοι που διαδήλωσαν κατά της λιτότητας», είπε και πρόσθεσε πως «αν δεν υπήρχε εκείνη η προβοκάτσια, το ποτάμι αυτό των 100.000 ανθρώπων δεν θα γινόταν 500.000 το 2011, αλλά τον επόμενο μήνα. Να μην χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους προβάλλοντας ένα πολιτικό επιχείρημα».
Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε πως «ο πρ. υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, που δεν τον καλέσαμε εμείς στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, μας είπε ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα. Ήταν ένα σύστημα άναρχο, άδικο, που δεν παρείχε προστασία σε κανέναν και βασιζόταν στην παλιά πελατειακή λογική».
Ταυτόχρονα απέρριψε το μοντέλο της Ν.Δ. για προσφυγή σε ιδιωτική ασφάλιση. «Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρότεινε την εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης. Ποιος μισθωτός έχει σήμερα αυτή την δυνατότητα να πληρώνει και ιδιωτική ασφάλιση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «ερχόμαστε σήμερα, που έχουμε μικρότερο ΑΕΠ, να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα, αλλά με ίδιους κανόνες για όλους, και τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο για τους αγρότες έχουμε ευεργετικές ρυθμίσεις, γιατί ξέρουμε ότι το αγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο».
«Τηρήσαμε την δέσμευση ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και θα προστατευθεί το εισόδημα. Και στις κύριες και στις επικουρικές εφαρμόζουμε προς τα πίσω τον νέο τρόπο υπολογισμού. Για τις κύριες παρέχουμε απόλυτη προστασία και για τις επικουρικές το 90%. Τηρήθηκε η υπόσχεσή μας για τους παλαιούς συνταξιούχους», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα υπάρξουν μειώσεις, ώστε να μειωθεί και το συνταξιοδοτικό κόστος.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους νέους επιστήμονες, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι θα υπάρξει έντοκη επιστροφή των χρημάτων της ασφαλιστικής ελάφρυνσης μετά την πρώτη πενταετία, όπως υποστήριξε η Ν.Δ..
«Δεν υπάρχει αυτό, αλλά επιστροφή τιμαριθμική αναπροσαρμογή», είπε και εξήγησε ότι «αν συνεχίζαμε να κάνουμε την ίδια διευκόλυνση, αυτή θα επιδοτούνταν από τον εργάτη και τον αγρότη».
Για την εθνική σύνταξη ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η δική μας ρήτρα για την αναπροσαρμογή των συντάξεων προβλέπει μόνο αυξήσεις. Στους νόμους του 2010 η σύνταξη αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το ΑΕΠ, ενώ στο δικό μας προβλέπει μόνο αυξήσεις. Με βάση το νόμο του 2010 η βασική σύνταξη θα ήταν 341, ενώ με το δικό μας είναι 384».
Για την μείωση των εισφορών που πρότεινε η Ν.Δ. ενώ υπάρχει έλλειμμα 9%, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αν θέλετε μείωση εισφορών, θα πρέπει να πείτε ότι επιδιώκετε μείωση των συντάξεων. Δείτε την έκθεση της ΟΚΕ, που είναι εχθρική προς το νομοσχέδιο, και θα δείτε ότι ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο, θα πληρώσει 170 ευρώ το χρόνο περισσότερο. Και για όσους έχουν κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα υπάρχει ελάφρυνση».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι «ο τρόπος υπολογισμού της δικής μας σύνταξης δίνει καλύτερα αποτελέσματα για όποιον έχει εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή την μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων».
Εξήγησε ότι «η οικονομία στο σύστημα και η συγκράτηση της δαπάνης προέρχεται από τον κοινό κανόνα της εισφοράς του 20% του καθαρού εισοδήματος στο ασφαλιστικό σύστημα». Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία διαβεβαίωσε ότι «επαναλαμβάνουμε τις ρυθμίσεις ως έχουν, μολονότι είναι ένα μωσαϊκό ρυθμίσεων».