“Black List” για 10.000 επαγελματίες

Με νέες μεθόδους, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Εφορία, θέτοντας ως στόχο την είσπραξη ενός δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ήδη είναι έτοιμη «μαύρη λίστα», η οποία περιέχει 10.000 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές κ.ά., οι οποίοι βάσει διασταυρώσεων θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ειδικές ομάδες ελεγκτών, στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι, πιάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα δουλειά και στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως από τους στοχευμένους αυτούς ελέγχους τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του έθνος on line, από τις αρχές Απριλίου έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα 84,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη.

 

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μνημόνιο» συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τον καλύτερο συντονισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Σχέδιο θέτει ως στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει το «ξεσκόνισμα» 10.000 φυσικών προσώπων (δικηγόροι, γιατροί τραγουδιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες), που σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές Αρχές θεωρούνται… ύποπτοι φοροδιαφυγής.

 

Το υπ. Οικονομικών διαθέτει, έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το πλήρες περιουσιολόγιό τους (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα).

 

«Υψηλού κινδύνου»


Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, τα οποία και θα… χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

 

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.

 

Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «man to man» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

 

«Κίτρινη κάρτα» σε εφόρους με μηδενικά έσοδα.

 

Καθημερινοί έλεγχοι για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ

 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση Φ.Π.Α, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια.

 

Και στις 300 εφορίες της χώρας έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις και οι ελεγκτές γνωρίζουν πού θα… χτυπήσουν.

 

Κάθε ημέρα, μετά το πέρας των ελέγχων, οι έφοροι ενημερώνουν μέσω e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.

 

Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει… κίτρινη κάρτα.

 

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.

 

Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

 

Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

 

Στόχος η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015.

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο παρουσιάζει μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη) η κυβέρνηση, θέτει ως στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.

 

Το σχέδιο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους, αλλά και δείκτες απόδοσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

 

Με το Σχέδιο η κυβέρνηση εξειδικεύει το πρώτο πεδίο παρεμβάσεων από τα 13 που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

 

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως για παράδειγμα φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν κ.ά.

 

Επίσης θα περιέχεται πλάνο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ