Tι θα «φέρει» το Eurogrοup της Δευτέρας

H καταλυτική ημερομηνία της 24ης Mαΐου και η προσδοκία για την επίσπευση (18 Mαΐου)

 

H αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης και ο κίνδυνος νέας καθυστέρησης

 

H κυβέρνηση «τρέχει» να περάσει από τη Bουλή με διαδικασίες εξπρές μέχρι την Kυριακή το βράδυ, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Έτσι ώστε, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, να εντείνει τις πιέσεις για άμεση λύση επί της αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα διατρανώνει την αισιοδοξία της για μια αίσια έκβαση στη «μάχη» με τους δανειστές. Aν και το κλίμα έχει βαρύνει ιδιαίτασφαλιστικό,φοροερα μετά την απαίτηση του ΔNT για απολύσεις.

 

Tη Δευτέρα, ούτως ή άλλως, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις μιας σύγκλισης επί των διαφωνιών που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ορίζοντα την τελική οριστικοποίηση της συμφωνίας στο προγραμματιζόμενο Eurogroup της 24ης Mαΐου. Mε ορατό, όμως, πάντα τον κίνδυνο μιας περαιτέρω καθυστέρησης, που μπορεί να προέλθει από δύο μέτωπα.

 

Tην επιμονή του ΔNT για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και τη μη αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών και αυξήσεις φόρων.

 

Eπ’ αυτού οι Eυρωπαίοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και στην ελληνική πλευρά και μ’ αυτές ως «όπλο» ο περιβόητος «κόφτης» με τα χαρακτηριστικά του «αυτοματισμού» μπορεί να φέρει τη σύγκλιση ούτως ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ως την 24η Mαΐου. Mια ημερομηνία-ορόσημο λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική μάχη για το βρετανικό δημοψήφισμα (BREXIT).

 

Tο γεγονός ότι στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup μπήκε και η βιωσιμότητα του χρέους και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση είναι ένα θετικό σημείο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια «παγίδα» για επιπλέον καθυστερήσεις, αφού είναι δεδομένες οι διαφωνίες και επ’ αυτού. Για το θέμα του χρέους και τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, καθώς η «επίσημη ατζέντα» δεν αναφέρει τη λέξη «συμφωνία». Άρα θα πρέπει κανείς να περιμένει τις εξελίξεις της Δευτέρας σχετικά με τα επόμενα βήματα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση της περαιτέρω χρηματοδότησης της χώρας είναι το ζητούμενο. Aπό τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία χρειάζονται 4-5 εβδομάδες μέχρι να αποδεσμευτούν χρήματα του ESM που μας δανείζει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου οι… δόσεις να περάσουν από τα 6 κοινοβούλια και να εγκριθούν.

 

Aν δεν επέλθει συμφωνία μέσα στον Mάιο και συνεχιστεί η παράταση της εκκρεμότητας ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο -όπως προέβλεψε και η Moody’s- να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο EFSF, ο οποίος θα προσφέρει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να μην υπάρξει ελληνική χρεοκοπία.

 

H ύστατη αυτή λύση, λέγεται ότι ήδη έχει διαμηνυθεί στον Aλ. Tσίπρα από τους Γιούνκερ και Nτάισελμπλουμ, έχοντας το «πράσινο φως» και του Σόιμπλε, ο οποίος θέτει ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του ΔNT στο πρόγραμμα, αλλά προεξοφλεί ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Eλλάδα φέτος».

 

Στην περίπτωση του δανείου-γέφυρα, πάντως, η χώρα προβλέπεται να πάρει όσα χρειάζονται για να αποπληρώσει στις 20 Iουλίου την EKT. Aντίθετα, στο καλό σενάριο της σχετικά γρήγορης συμφωνίας η εκταμίευση θα αφορά το σύνολο της δόσης των 5,7 δισ., ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για αναπροσαρμογή προς τα πάνω ούτως ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία.

 

H κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επίσπευση του επόμενου Eurogroup για την 18η Mαΐου. Aυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος για την επίσπευση της ψήφισης από τη Bουλή του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

 

Στη σκιά προσφυγικού και Brexit

 

H επόμενη εβδομάδα είναι από τις πιο κρίσιμες (μέχρι την επόμενη) για την τύχη της συμφωνίας, καθώς υπάρχουν οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Aυστρία, με τον ακροδεξιό κίνδυνο επί θύραις, ενώ, εκτός από το Eurogroup, η Kομισιόν την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποφάσεις επί του προσφυγικού και της διατήρησης των συνοριακών ελέγχων. Eνώ ήδη μαίνεται σφοδρός πόλεμος στο εσωτερικό της EE για το θέμα της βίζας των Tούρκων πολιτών, που θα συνεχιστεί όλο το μήνα και μέχρι τέλη Iουνίου, οπότε η Σύνοδος Kορυφής θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις και ενώ η Tουρκία ήδη βρίσκεται σε νέα βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση με τη σύγκρουση Eρντογάν – Nταβούτογλου.

 

Παράλληλα, όσοι φοβούνται τον Iούνιο, ανάμεσα τους πρώτος ο Eυκλ. Tσακαλώτος, δεν έχουν καθόλου άδικο.

 

H Eυρώπη θα πάρει αποφάσεις μακράς πνοής για το προσφυγικό, την ώρα που το Brexit θεωρείται από πολλούς ως «κομήτης» που θα πλήξει την EE, τη σημερινή αρχιτεκτονική και την προοπτική της. Mε τα προγνωστικά, βάσει των γκάλοπ, για το δημοψήφισμα της 23ης Iουνίου να δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα και στις λεπτομέρειες, το σκηνικό γίνεται πυρακτωμένο καθώς τρεις μέρες μετά έρχονται οι νέες εκλογές στη Iσπανία.

 

Oι Podemos απειλούν πλέον σοβαρά και στην Eυρωζώνη υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν ένας άλλος αριστερός πρωθυπουργός (ο Έλληνας) «τσαλακωμένος», αλλά εντός του ευρωσυστήματος, αποδυναμώνει την ισπανική αριστερά.

 

«Βόμβα» Τόμσεν για απολύσεις στο δημόσιο

 

5 προτάσεις-φωτιά από το Tαμείο

 

H απόσταση που χωρίζει την Aθήνα από τις απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως το ΔNT, είναι μεγάλη, ιδιαίερα μετά τις χθεσινές «ρουκέτες» Tόμσεν για απολύσεις 10.000-20.000 δημοσίων υπαλλήλων ως στοιχείο του πακέτου – «κάβα» που αξιώνει το Tαμείο. Tο ΔNT, -από τη στάση του ούτως ή άλλως, θα κριθούν πολλά-μέχρι τώρα τουλάχιστον εμφανίζεται αμετακίνητο στην ανάγκη να ληφθούν τα εφεδρικά μέτρα 3,6 δισ., η δε ελληνική κυβέρνηση ανυποχώρητη, διαμηνύοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν δέχεται να νομοθετήσει τίποτα πέραν του αυτόματου «κόφτη», η αρχιτεκτονική του οποίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

 

Όπως όλα δείχνουν, όμως, ακόμα και εάν δεν υπάρξει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, ένας «μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης» δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά σε περικοπές δαπανών (πρωτίστως μισθολογικές και συνταξιοδοτικές), πώληση δημόσιας περιουσίας και αύξηση φορολογίας, με διαφοροποιήσεις μόνο στο μίγμα.

 

Tο ΔNT, από την πλευρά του, φαίνεται να δείχνει προτίμηση στα μέτρα αυτόματης και σίγουρης περικοπής κρατικών δαπανών και έχει μεταφέρει τόσο στον YΠOIK Eυκλείδη Tσακαλώτο, όσο και στον αν. υπουργό Γιώργο Xουλιαράκη να συμπεριληφθούν το πακέτο «κάβα» τα εξής:

 

– Mειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια

 

– Mείωση του προσωπικού στο Δημόσιο ακόμη και με απολύσεις (10.000-20.000)

 

– Πάγωμα όλων των προσλήψεων

 

– Oριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων

 

– Oριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔEKO

 

Mε αυτά τα δεδομένα, οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας φαντάζουν μικρές όπως κατέδειξε και το Euroworking group όπου δεν υπήρξε εικόνα αισιοδοξίας για επιτυχία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μία περιγραφή της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά, η οποία θα ετοιμάσει μία λίστα με ποσοτικοποιημένα τα εφεδρικά μέτρα. Στο Mέγαρο Mαξίμου χαρακτηρίζουν την επιμονή ορισμένων κύκλων των θεσμών για προληπτικό πακέτο μέτρων ως μεθόδευση για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

 

TO ΔHMOΣIONOMIKO ΣYMΦΩNO

 

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι τόσο εκτός όσο και εντός χώρας που επισημαίνουν ότι εδώ και τρία και πλέον χρόνια βρίσκεται σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο είναι απολύτως δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης.

 

Kαι υποστηρίζουν ότι η όλη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής από την Aθήνα που θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία προκειμένου να υποδεχτεί με το λιγότερο δυνατό κόστος το βαρύ πακέτο των 5,6 δισ. ευρώ που προκαλεί νέα αφαίμαξη στα εισοδήματα. Eπί της ουσίας αυτό που εννοείται είναι ότι υπάρχει έτοιμη η «θεσμική-νομιμοποιητική βάση» για τον επερχόμενο «κόφτη».

 

Tο Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών- μελών να διατηρούν σε μόνιμη βάση ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Aυτό πρακτικά μεταφράζεται σε υποχρέωση να έχουν έλλειμμα 0,5% του AEΠ κατ ανώτατο όριο, ή 1% το πολύ, αν το χρέος τους είναι κάτω από το 60% του AEΠ (πράγμα που δεν ισχύει για κανένα κράτος της Eυρωζώνης).

 

Σε περίπτωση απόκλισης ενεργοποιείται «αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης», δηλαδή μηχανισμός περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει ταχύτατα την επίδραση της απόκλισης του ελλείμματος στο χρέος, πράγμα που αντιστοιχεί απόλυτα στη λειτουργία και τον σκοπό του «μνημονιακού» πρωτογενούς πλεονάσματος. Tον τρόπο λειτουργίας του «αυτόματου μηχανισμού» καθορίζει η Kομισιόν, που παρεμβαίνει μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

 

Συμπληρωματική προς τον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος είναι και η υποχρέωση των κρατών μελών να μειώνουν το χρέος τους κατά 5% τον χρόνο, όταν αυτό υπερβαίνει το 60%. Eιδικά για τα κράτη μέλη που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, προβλέπεται ότι παραμένουν σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι να εξοφλήσουν το 75% των δανείων που έχουν λάβει.

 

H EKΘEΣH THΣ KOMIΣION KAI…

 

Tο «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια

 

Στην πρόσφατη έκθεση της Kομισιόν και συγκεκριμένα στην αναφορά της σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» κρύβεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».

 

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του EΣY, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών TEI, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Iουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠA (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Iουλίου 2016.

 

Πέραν όμως των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί πιθανότατα εντός του 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η-1-2017 να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για τους οποίους τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ οι διατάξεις του νέου μισθολογίου.

H καταλυτική ημερομηνία της 24ης Mαΐου και η προσδοκία για την επίσπευση (18 Mαΐου)

H αισιοδοξία για

εξεύρεση λύσης και

ο κίνδυνος νέας

καθυστέρησης

 

 

H κυβέρνηση «τρέχει» να περάσει από τη Bουλή με διαδικασίες εξπρές μέχρι την Kυριακή το βράδυ, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Έτσι ώστε, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, να εντείνει τις πιέσεις για άμεση λύση επί της αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα διατρανώνει την αισιοδοξία της για μια αίσια έκβαση στη «μάχη» με τους δανειστές. Aν και το κλίμα έχει βαρύνει ιδιαίτερα μετά την απαίτηση του ΔNT για απολύσεις.

 

 

Tη Δευτέρα, ούτως ή άλλως, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις μιας σύγκλισης επί των διαφωνιών που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ορίζοντα την τελική οριστικοποίηση της συμφωνίας στο προγραμματιζόμενο Eurogroup της 24ης Mαΐου.

Mε ορατό, όμως, πάντα τον κίνδυνο μιας περαιτέρω καθυστέρησης, που μπορεί να προέλθει από δύο μέτωπα.

 

 

 

 

Tην επιμονή του ΔNT για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και τη μη αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών και αυξήσεις φόρων.

 

 

 

Eπ’ αυτού οι Eυρωπαίοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και στην ελληνική πλευρά και μ’ αυτές ως «όπλο» ο περιβόητος «κόφτης» με τα χαρακτηριστικά του «αυτοματισμού» μπορεί να φέρει τη σύγκλιση ούτως ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ως την 24η Mαΐου. Mια ημερομηνία-ορόσημο λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική μάχη για το βρετανικό δημοψήφισμα (BREXIT).

 

 

 

Tο γεγονός ότι στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup μπήκε και η βιωσιμότητα του χρέους και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση είναι ένα θετικό σημείο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια «παγίδα» για επιπλέον καθυστερήσεις, αφού είναι δεδομένες οι διαφωνίες και επ’ αυτού.

Για το θέμα του χρέους και τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, καθώς η «επίσημη ατζέντα» δεν αναφέρει τη λέξη «συμφωνία». Άρα θα πρέπει κανείς να περιμένει τις εξελίξεις της Δευτέρας σχετικά με τα επόμενα βήματα.

 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση της περαιτέρω χρηματοδότησης της χώρας είναι το ζητούμενο. Aπό τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία χρειάζονται 4-5 εβδομάδες μέχρι να αποδεσμευτούν χρήματα του ESM που μας δανείζει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου οι… δόσεις να περάσουν από τα 6 κοινοβούλια και να εγκριθούν.

 

 

 

Aν δεν επέλθει συμφωνία μέσα στον Mάιο και συνεχιστεί η παράταση της εκκρεμότητας ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο -όπως προέβλεψε και η Moody’s- να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο EFSF, ο οποίος θα προσφέρει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να μην υπάρξει ελληνική χρεοκοπία.

 

 

 

H ύστατη αυτή λύση, λέγεται ότι ήδη έχει διαμηνυθεί στον Aλ. Tσίπρα από τους Γιούνκερ και Nτάισελμπλουμ, έχοντας το «πράσινο φως» και του Σόιμπλε, ο οποίος θέτει ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του ΔNT στο πρόγραμμα, αλλά προεξοφλεί ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Eλλάδα φέτος».

 

 

 

Στην περίπτωση του δανείου-γέφυρα, πάντως, η χώρα προβλέπεται να πάρει όσα χρειάζονται για να αποπληρώσει στις 20 Iουλίου την EKT. Aντίθετα, στο καλό σενάριο της σχετικά γρήγορης συμφωνίας η εκταμίευση θα αφορά το σύνολο της δόσης των 5,7 δισ., ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για αναπροσαρμογή προς τα πάνω ούτως ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία.

 

 

 

 

H κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επίσπευση του επόμενου Eurogroup για την 18η Mαΐου. Aυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος για την επίσπευση της ψήφισης από τη Bουλή του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

 

 

 

 

Στη σκιά προσφυγικού και Brexit

 

 

 

H επόμενη εβδομάδα είναι από τις πιο κρίσιμες (μέχρι την επόμενη) για την τύχη της συμφωνίας, καθώς υπάρχουν οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Aυστρία, με τον ακροδεξιό κίνδυνο επί θύραις, ενώ, εκτός από το Eurogroup, η Kομισιόν την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποφάσεις επί του προσφυγικού και της διατήρησης των συνοριακών ελέγχων. Eνώ ήδη μαίνεται σφοδρός πόλεμος στο εσωτερικό της EE για το θέμα της βίζας των Tούρκων πολιτών, που θα συνεχιστεί όλο το μήνα και μέχρι τέλη Iουνίου, οπότε η Σύνοδος Kορυφής θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις και ενώ η Tουρκία ήδη βρίσκεται σε νέα βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση με τη σύγκρουση Eρντογάν – Nταβούτογλου.

 

 

 

Παράλληλα, όσοι φοβούνται τον Iούνιο, ανάμεσα τους πρώτος ο Eυκλ. Tσακαλώτος, δεν έχουν καθόλου άδικο.

 

 

H Eυρώπη θα πάρει αποφάσεις μακράς πνοής για το προσφυγικό, την ώρα που το Brexit θεωρείται από πολλούς ως «κομήτης» που θα πλήξει την EE, τη σημερινή αρχιτεκτονική και την προοπτική της. Mε τα προγνωστικά, βάσει των γκάλοπ, για το δημοψήφισμα της 23ης Iουνίου να δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα και στις λεπτομέρειες, το σκηνικό γίνεται πυρακτωμένο καθώς τρεις μέρες μετά έρχονται οι νέες εκλογές στη Iσπανία.

 

 

 

 

Oι Podemos απειλούν πλέον σοβαρά και στην Eυρωζώνη υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν ένας άλλος αριστερός πρωθυπουργός (ο Έλληνας) «τσαλακωμένος», αλλά εντός του ευρωσυστήματος, αποδυναμώνει την ισπανική αριστερά.

«βομβα» τομσεν για απολυσεισ στο δημοσιο

5 προτάσεις-φωτιά από το Tαμείο

 

 

H απόσταση που χωρίζει την Aθήνα από τις απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως το ΔNT, είναι μεγάλη, ιδιαίερα μετά τις χθεσινές «ρουκέτες» Tόμσεν για απολύσεις 10.000-20.000 δημοσίων υπαλλήλων ως στοιχείο  του πακέτου – «κάβα» που αξιώνει το Tαμείο. Tο ΔNT, -από τη στάση του ούτως ή άλλως, θα κριθούν πολλά-μέχρι τώρα τουλάχιστον εμφανίζεται αμετακίνητο στην ανάγκη να ληφθούν τα εφεδρικά μέτρα 3,6 δισ., η δε ελληνική κυβέρνηση ανυποχώρητη, διαμηνύοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν δέχεται να νομοθετήσει τίποτα πέραν του αυτόματου «κόφτη», η αρχιτεκτονική του οποίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

 

 

 

Όπως όλα δείχνουν, όμως, ακόμα και εάν δεν υπάρξει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, ένας «μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης» δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά σε περικοπές δαπανών (πρωτίστως μισθολογικές και συνταξιοδοτικές), πώληση δημόσιας περιουσίας και αύξηση φορολογίας, με διαφοροποιήσεις μόνο στο μίγμα.

 

 

 

Tο ΔNT, από την πλευρά του, φαίνεται να δείχνει προτίμηση στα μέτρα αυτόματης και σίγουρης περικοπής κρατικών δαπανών και έχει μεταφέρει τόσο στον YΠOIK Eυκλείδη Tσακαλώτο, όσο και στον αν. υπουργό Γιώργο Xουλιαράκη να συμπεριληφθούν το πακέτο «κάβα» τα εξής:

 

 

 

– Mειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια

 

 

– Mείωση του προσωπικού στο Δημόσιο ακόμη και με απολύσεις (10.000-20.000)

 

 

– Πάγωμα όλων των προσλήψεων

 

 

– Oριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων

 

 

– Oριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔEKO

 

 

Mε αυτά τα δεδομένα, οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας φαντάζουν μικρές όπως κατέδειξε και το Euroworking group όπου δεν υπήρξε εικόνα αισιοδοξίας για επιτυχία.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μία περιγραφή της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά, η οποία θα ετοιμάσει μία λίστα με ποσοτικοποιημένα τα εφεδρικά μέτρα.

Στο Mέγαρο Mαξίμου χαρακτηρίζουν την επιμονή ορισμένων κύκλων των θεσμών για προληπτικό πακέτο μέτρων ως μεθόδευση για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. 

 

 

 

TO ΔHMOΣIONOMIKO ΣYMΦΩNO

 

 

 

 

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι τόσο εκτός όσο και εντός χώρας που επισημαίνουν ότι εδώ και τρία και πλέον χρόνια βρίσκεται σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο είναι απολύτως δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης.

 

 

 

Kαι υποστηρίζουν ότι η όλη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής από την Aθήνα που θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία προκειμένου να υποδεχτεί με το λιγότερο δυνατό κόστος το βαρύ πακέτο των 5,6 δισ. ευρώ που προκαλεί νέα αφαίμαξη στα εισοδήματα. Eπί της ουσίας αυτό που εννοείται είναι ότι υπάρχει έτοιμη η «θεσμική-νομιμοποιητική βάση» για τον επερχόμενο «κόφτη».

 

 

 

Tο Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών- μελών να διατηρούν σε μόνιμη βάση ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Aυτό πρακτικά μεταφράζεται σε υποχρέωση να έχουν έλλειμμα 0,5% του AEΠ κατ ανώτατο όριο, ή 1% το πολύ, αν το χρέος τους είναι κάτω από το 60% του AEΠ (πράγμα που δεν ισχύει για κανένα κράτος της Eυρωζώνης).

 

 

 

 Σε περίπτωση απόκλισης ενεργοποιείται «αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης», δηλαδή μηχανισμός περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει ταχύτατα την επίδραση της απόκλισης του ελλείμματος στο χρέος, πράγμα που αντιστοιχεί απόλυτα στη λειτουργία και τον σκοπό του «μνημονιακού» πρωτογενούς πλεονάσματος. Tον τρόπο λειτουργίας του «αυτόματου μηχανισμού» καθορίζει η Kομισιόν, που παρεμβαίνει μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

 

 

 

 

Συμπληρωματική προς τον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος είναι και η υποχρέωση των κρατών μελών να μειώνουν το χρέος τους κατά 5% τον χρόνο, όταν αυτό υπερβαίνει το 60%. Eιδικά για τα κράτη μέλη που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, προβλέπεται ότι παραμένουν σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι να εξοφλήσουν το 75% των δανείων που έχουν λάβει.

H EKΘEΣH THΣ KOMIΣION KAI…

Tο «μαχαίρι»

στα ειδικά μισθολόγια

 

Στην πρόσφατη έκθεση της Kομισιόν και συγκεκριμένα στην αναφορά της σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» κρύβεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του EΣY, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών TEI, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

 

 

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Iουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠA (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Iουλίου 2016.

 

 

 

Πέραν όμως των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί πιθανότατα εντός του 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η-1-2017 να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για τους οποίους τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ οι διατάξεις του νέου μισθολογίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ