Δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις – Προληπτικά μέτρα και χρέος τα «αγκάθια»
Με ασφαλιστικό και φορολογικό στις βαλίτσες προσέρχεται στο έκτακτο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή, όπου τα δυο νομοσχέδια πέρασαν με 153 ψήφους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, τα μεγάλα «αγκάθια» της συνεδρίασης θα είναι όμως το πακέτο προληπτικών μέτρων και το ζήτημα του χρέους.
Σήμερα δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει η συμφωνία και συνεπώς αξιολόγηση.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο της αξιολόγησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους.
«Αγκάθι» τα μέτρα-κάβα 3,6 δισ.
Τα βασικό θέμα της συνεδρίασης του Eurogroup θα αποτελέσει όμως το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.
Στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει τεθεί μόνο η δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών, όμως το ΔΝΤ πιέζει ώστε να νομοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και προειδοποίησε με πολιτικές εξελίξεις εάν επιμείνουν στις πιέσεις.
«Το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή -για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προειδοποιώντας:
«Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».
Συμβιβασμό ζητά η Κομισιόν
Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, και η οποία αποτελεί στην ουσία προσχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου.
«Προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα» ανέφερε το το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.
Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.
Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».
Για την προετοιμασία του Eurogroup θα προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 τοπική ώρα.