Επανήλθε σε καθοδική πορεία από τις αρχές του 2011 η παραγωγή του κλάδου κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, που είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 2,5% το 2010, ενώ είχε μειωθεί κατά 17,7% το 2009.
Η πτώση του όγκου της παραγωγής του κλάδου ανήλθε σε 7,3% τον Ιανουάριο και σε 10,9% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2010, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 9,2% στο δίμηνο. Αντιθέτως, τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασαν άνοδο κατά 4,4% τον Ιανουάριο και κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, γεγονός που οφείλεται στη σταδιακή ενσωμάτωση των αυξημένων τιμών των βασικών μετάλλων στις τιμές των τελικών μεταλλικών προϊόντων.
Οι εξελίξεις που καταγράφονται στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας μεταλλικών προϊόντων αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του τομέα, την περαιτέρω συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις της ζήτησης προϊόντων του κλάδου από τις αγορές του εξωτερικού, η οποία το περασμένο έτος αντιστάθμισε την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης.
Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που βιώνει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποκλάδοι παρουσίασαν μείωση παραγωγής το 2010, παρ’ όλο που η συνολική παραγωγή του το ίδιο έτος εμφάνισε άνοδο. Επί συνόλου 24 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το 2009, παρουσίασαν μόνο οκτώ (33,3%), σε αντίθεση με τις άλλες δεκαέξι (66,7%), οι οποίες εμφάνισαν πτώση.
Ωστόσο, λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών που παρουσίασαν άνοδο, η συνολική παραγωγή μεταλλικών προϊόντων στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 2,5%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 18,4%. Το 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 17,7%, σε σχέση με το 2008.
Η αύξηση της συνολικής παραγωγής δεν μεταφράστηκε, πάντως, σε άνοδο των συνολικών εσόδων των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς η κρίση και οι ανταγωνιστικές συνθήκες οδήγησαν σε πτώση των τιμών, παρά τη σημειωθείσα σημαντική αύξηση των τιμών των βασικών μετάλλων. Έτσι, τα έσοδα των επιχειρήσεων κατασκευής μεταλλικών προϊόντων τον χρόνο που πέρασε παρουσίασαν μείωση κατά 8,9%.
Η ανοδική πορεία της συνολικής παραγωγής του κλάδου κατά το 2010 οφείλεται σε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους, δεδομένου ότι κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή κουτιών από σίδηρο ή χάλυβα που κλείνουν με συγκόλληση ή λιθοκόλληση, μικρής χωρητικότητας, κατά 5,3%, περίστροφων, πιστολιών, μη πολεμικών πυροβόλων και παρόμοιων συστημάτων κατά 18,9%, λαμαρινών, ράβδων, γωνιών, μορφοράβδων και παρόμοιων ειδών από σίδηρο, χαλκό ή αλουμίνιο κατά 2,9%, κλειδαριών από κοινά μέταλλα κατά 10,15%, δευτερευουσών υπηρεσιών επιφανειακής κατεργασίας μετάλλων κατά 7,6%, τεχνικών αγκαθωτών συρμάτων και άλλου υλικού περίφραξης από σίδηρο ή χάλυβα κατά 2,5%, νεροχυτών και νιπτήρων από ανοξείδωτο χάλυβα κατά 2,8% και της κατηγορίας άλλα είδη από κοινά μέταλλα, που περιλαμβάνει κουδούνια, άγκυρες, ταμπακέρες, σκάλες, μπομπίνες για καλώδια, παλέτες και λοιπά είδη, κατά 127,3%. Η τελευταία αυτή κατηγορία μεταλλικών προϊόντων συμβάλλει περισσότερο κάθε άλλης στην άνοδο της συνολικής παραγωγής.
Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή βομβών, βλημάτων και παρόμοιων πολεμοφοδίων και φυσιγγίων κατά 24,6%, μερών πολεμικών όπλων και άλλων όπλων κατά 2,7%, μεντεσέδων, εξαρτημάτων και παρόμοιων ειδών κατάλληλων για οχήματα, από κοινά μέταλλα, κατά 15,4%, κλώνων συρματόσχοινων και συρματόσχοινων καλωδίων από σίδηρο ή χάλυβα χωρίς ηλεκτρική μόνωση κατά 8,1%, πωμάτων-στεφανιών και λοιπών πωμάτων από κοινά μέταλλα κατά 3,4%, πλεγμάτων και συναφών υλικών περίφραξης από σύρμα σιδήρου, χάλυβα ή χαλκού και τεταμένων φύλλων μετάλλου από σίδηρο, χάλυβα ή χαλκό κατά 0,9%, συρμάτων, ράβδων, σωλήνων, πλακών, ηλεκτροδίων με επικάλυψη ή με πυρήνα από συλλίπασμα κατά 20,2%.
Επίσης, την ίδια περίοδο μειώθηκε η παραγωγή πύργων και πυλώνων από χάλυβα κατά 26,6%, υπηρεσιών επιμετάλλωσης, επιψευδαργύρωσης, επινικέλωσης και επιχρωμίωσης μετάλλων κατά 1,1%, επιτραπέζιων, μαγειρικών ή οικιακών σκευών και μερών αυτών από σίδηρο, χάλυβα ή αλουμίνιο κατά 20,2%, προκατασκευασμένων κτιρίων από χάλυβα κατά 29,35%, αλουμινένιων βαρελιών, κυλινδρικών δοχείων, μπιτονιών, κουτιών και παρόμοιων δοχείων μεγάλης χωρητικότητας κατά 0,5%, πορτών, παραθύρων και πλαισίων αυτών από μέταλλο κατά 3%, σωμάτων κεντρικής θέρμανσης, μη ηλεκτρικά θερμαινόμενων, από σίδηρο ή χάλυβα, κατά 48,2%, λεβήτων κεντρικής θέρμανσης για την παραγωγή ζεστού νερού ή ατμού χαμηλής πίεσης κατά 25,6% και ταμιευτήρων, δεξαμενών, κάδων και παρόμοιων δοχείων μεγάλης χωρητικότητας κατά 98%.
Η παραγωγή του κλάδου των μεταλλικών προϊόντων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 5,1% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή μεταλλικών προϊόντων στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 20%.