Την αξιοπιστία της εξαγγελλόμενης οικονομικής πολιτικής και τον βαθμό της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρούν «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας οι αναλυτές της Eurobank, επισημαίνοντας ότι παρά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 32 μηνών.
Όπως αναφέρουν στην ανάλυσή τους «7 ημέρες οικονομία» η επαλήθευση του σεναρίου για ήπια ύφεση το 2016 και ισχυρή ανάκαμψη το 2017 θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες.
Μεταξύ άλλων:
– Από το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Περαιτέρω καθυστέρηση θα επιτείνει την αβεβαιότητα, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και παράλληλα θα αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας ταμειακού προβλήματος στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους.
– Από τον βαθμό και την επιμονή της αναμενόμενης αρνητικής επίδρασης (τουλάχιστον βραχυχρόνια) που θα έχουν στην οικονομία τα υπό διαπραγμάτευση ή ψηφισθέντα δημοσιονομικά μέτρα.
– Από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των διεθνών επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον βαθμό της πολιτικής αβεβαιότητας και την αξιοπιστία της εξαγγελλόμενης οικονομικής πολιτικής. «Γνώμη μας είναι ότι το τελευταίο στοιχείο αποτελεί «κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Στο πεδίο των στοιχείων τα μηνύματα δεν ιδιαίτερα είναι ενθαρρυντικά, παρατηρούν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται σε συνθήκες οριακής στασιμότητας, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016 κατέγραψαν σημαντική πτώση και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε σε χαμηλό 32 μηνών τον Απρίλιο 2016.