Στο διακύβευμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο ισχυρός άνδρας της Πειραιώς έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και περιορισμού του ρόλου του κράτους στην οικονομία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην νομοθετεί απλώς, αλλά να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβασή της, κάνοντας λόγο για ολοκλήρωσή της έως τα μέσα του έτους.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, θα ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι, όπως εκτιμά, μηδενικός και θα αυξηθεί στο 2% το 2017.
Όσον αφορά στη λίστα των προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Σάλλας θέτει ψηλά στην ατζέντα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σταθερή δημόσια υποστήριξη στις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές», σημειώνει ο πρόεδρος της Πειραιώς.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ναι μεν η κυβέρνηση προχωρά, με τις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνει ο Μιχάλης Σάλλας, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική του. Μπορεί το κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου να λέει τη γνώμη του αλλά είναι αναγκαίο να υπάρχει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει μπροστά. Ο κ. Σάλλας φέρνει το παράδειγμα των εμποδίων που εμφανίζονται συνεχώς στη συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ενώ η συμφωνία θεωρούνταν καταλύτης για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών μένουν αδρανείς στις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των οποίων καθυστερεί η υλοποίηση της συμφωνίας εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου.
Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια
Για τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς σχολίασε ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιταχύνουν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να απελευθερώσουν πόρους προς την πραγματική οικονομία.
«Η ίδια η διαδικασία εξυγίανσης των NPLs θα αποτελέσει «όχημα» για την προσέλκυση επενδύσεων», τονίζει ο κ. Σάλλας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές, που δεν είναι μάλιστα hedge funds, αλλά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, Έλληνες επιχειρηματίες τροφίμων αλλά και επιχειρηματίες που θέλουν να αναβιώσουν deals στην ανανεώσιμη ενέργεια που έμειναν στο.. συρτάρι λόγω κρίσης.
Αναφερόμενος, τέλος, στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, ο κ. Σάλλας ανέφερε: «Είναι τεράστια η μάχη για να αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, καθώς γίναμε μια χώρα που μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες και πρέπει να στηρίζει τους υπόλοιπους – δημόσιο τομέα, συνταξιούχους και ανέργους».