ΣΕΒΕ: Αντιαναπτυξιακό το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο

Aν και ο ΣΕΒΕ αναγνωρίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, τονίζει ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου ενισχύει την ήδη έντονη αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

 

Ο ΣΕΒΕ εδώ και πολύ καιρό εκφράζει δημόσια την έντονη αντίθεσή του απέναντι στη συνεχή αύξηση φόρων και εισφορών, καθώς αδιαμφισβήτητα αποτελούν τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ακόμα και των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα. Είναι δε βέβαιο ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τις νέες ρυθμίσεις δεν θα εισπραχθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ νέες αποφάσεις επιβαρύνουν την ήδη δραστικά μειωμένη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

 

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επί της ουσίας απαράδεκτη άρση από το Υπουργείο Οικονομικών της δυνατότητας χρήσης του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων. Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει με παρέμβασή του την αποκατάσταση της από το 1993 ισχύουσας ερμηνείας και την υπό προϋποθέσεις συνέχιση χρήσης του ΕΔΔΑ στο πλαίσιο της ΠΟΛ 1167/15 ΑΓΓΔΕ για τον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος που διευκολύνει τη ρευστότητα κυρίως των παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

 

Πλέον, οι ευκαιρίες και τα διαθέσιμα μέσα για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας είναι πραγματικά λίγα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν βέλτιστα και στο απόλυτο, τονίζει ο ΣΕΒΕ.

 

Εκτός από το ΕΣΠΑ, ως κατ’ εξοχήν μοχλό χρηματοδότηση, ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, διαφαίνεται να είναι το «Πακέτο Juncker». Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε εχθές στη Θεσσαλονίκη και αφορά στη λειτουργία του χρηματοδοτικού προγράμματος InnovFin με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα και προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να αποτελέσει μόνο την αρχή και να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοδοτικού μέσου, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας.

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα στις μεταφορές των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Ειδομένης. Οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος όπως και παρόμοιων που έχουν ήδη εμφανιστεί και μπορεί να εμφανιστούν και πάλι στο μέλλον θα είναι καταστροφική, μοιραία και πολύ φοβούμαστε ότι θα προκαλέσει οριστικά ανεπανόρθωτη ζημία σε όλους τους εμπλεκόμενους, αναφέρει ο ΣΕΒΕ.

 

Ελληνικό Εξωτερικό Εμπόριο αγαθών Ιαν.-Μάρτιος 2016

 

Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα κατέγραψαν στασιμότητα το διάστημα Ιαν.-Μάρτιος 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε αξία υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ.

 

Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,3%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 7,6% ή κατά 279 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων το διάστημα Ιαν.-Μάρτιος 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,9%.

 

Πτώση κατέγραψαν και οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κυρίως κατά α’ ύλη (-6%), ενώ αντίθετα φαίνεται να ανακάμπτουν οι εξαγωγές ποτών & καπνού (+20%), τροφίμων (+9%), χημικών προϊόντων (+4%), μηχανημάτων & υλικού μεταφορών (+2%).

 

Για τους περισσότερους κλάδους – εκτός από τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες – οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον κύριο εξαγωγικό μας προορισμό.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ