Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι πλέον η Ελλάδα με τους δανειστές της. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη του στο Reuters o επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα δήλωσε πως είναι ελάχιστες οι κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Είπε συγκεκριμένα ότι αναμένει από την Ελλάδα την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πιθανότατα τριών σταδίων πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο τελευταίο Eurogroup πήγαν «αναζωογονητικά ομαλά», ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες δυσοίωνες δηλώσεις από τη Γερμανία και το ΔΝΤ.
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία σε όλα» δήλωσε και έγινε πιο συγκεκριμένος για το τι περιμένει από την ελληνική πλευρά ώς τις 24 Μαΐου: μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις και τις λεπτομέρειες για τον «κόφτη».
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια, όταν λήξει το τρέχον πακέτο σε δύο χρόνια.
«Αυτό που προτείνω από ‘δω και πέρα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά.
»Δεύτερον, να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» ανέφερε.
Ο Ολλανδός δεν αποκάλυψε ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η ελάφρυνση του χρέους, αν και σύμφωνα με πηγές θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση τόσο της περιόδου χάριτος τόσο και των λήξεων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.
«Το καλό στο προηγούμενο Eurogroup ήταν πως υπήρχαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές. Η μόνη ήταν το ονομαστικό κούρεμα» είπε ο Ντάισελμπλουμ.
«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 2018, αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα. Οπότε είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής. Θα προτιμούσα να το συζητούσαμε αυτό τώρα και να το ξεκαθαρίσουμε, παρά να έχουμε αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» κατέληξε.