ΔΝΤ: Ζητά περισσότερες εγγυήσεις για ελάφρυνση χρέους

Ναι μεν αλλά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους και εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό ζήτημα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

 

«Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε στο MNI κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ και ESM καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο -η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015- το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

 

«Μπλόκο» Σόιμπλε στις προτάσεις του ESM

 

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται πλαφόν 2% στους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται πρόθυμος να δεχθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια και σταδιακή αποπληρωμή κάποιων χρεών, αλλά όλα αυτά μετά το 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όσα συμφώνησε ή θα συμφωνήσει με τους δανειστές. Η θέση αυτή της Γερμανίας έρχεται, πάντως, σε πλήρη σύγκρουση με όσα επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί απολύτως απαραίτητο.

 

Συμφωνία στα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων

 

Παράλληλα Αθήνα και Ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα 17 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ αποκάλυψε πως για τη δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξουν 48 προαπαιτούμενα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ