Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στις χώρες της Ε.Ε. διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της G4S για τη χρήση μετρητών και πλαστικού «χρήματος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, το 94% των συναλλαγών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009 – 2014, πραγματοποιήθηκε μέσω μετρητών, ενώ ο μέσος όρος στις 28 χώρες της Ε.Ε. ανήλθε στο 60%, με τον όγκο των μετρητών να σημειώνει αύξηση της τάξης του 11%.
Το ποσοστό ωστόσο, των αγορών που πραγματοποιήθηκε μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών μέσων, ενισχύθηκε στο 40%, με τον όγκο πληρωμών χωρίς μετρητά, να διαμορφώνεται σε 103,2 δισ. συναλλαγές.
Ο Graham Levinsohn, επικεφαλής της G4S για την Ευρώπη, σχολίασε ότι «αυτό που βιώνουμε είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρήματα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών. Αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν».
Όπως επισήμανε, «η εφοδιαστική αλυσίδα χρήματος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, γεγονός που προκαλεί χρόνιες δυσλειτουργίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα μετρητά καταμετρούνται ακόμη και 17 φορές από το ταμείο μέχρι την τράπεζα. Αυτό προκαλεί ένα περιττό έξοδο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε τράπεζες».
Από τη πλευρά του, ο Γιάννης Λυμπερόπουλος, γενικός διευθυντής της G4S Cash Solutions σημείωσε ότι «ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κλπ.)». «Αυτό θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος» συμπλήρωσε.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Πληρωμών, του Οργανισμού Ευρωπαίων Καταναλωτών, του Οργανισμού Ευρωπαίων Λιανεμπόρων (EuroCommerce)κ.α.