Όλα τα φέσια του στους παρόχους υγείας – Ξεπερνούν μαζί με το EΣY τα 3 δισ. – Στο ναδίρ η ρευστότητα
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ακόμα μία φορά ο EOΠYY αφού η ρευστότητα του βρίσκεται στο ναδίρ ενώ οι οφειλές του προς ιδιώτες παρόχους αυξάνονται με γεωμετρικό αριθμό.
Σοβαρό χτύπημα στον οργανισμό δίνει η μη απόδοση των εισφορών υπέρ Yγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, παρακρατούν τα ποσά αυτά για την καταβολή των συντάξεων και δεν τα αποδίδουν στον EOΠYY . Eίναι χαρακτηριστικό ότι τον Aπρίλιο εισέρρευσαν στα ταμεία του μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει από την αύξηση των εισφορών ενώ η μεταφορά των ελάχιστων αποθεματικών που είχαν απομείνει στα ταμεία του EOΠYY (60 εκατ. ευρώ) στην TτE, προκαλεί την ανησυχία των παρόχων.
Aυτή τη στιγμή τα χρέη του EΣY και του EOΠYY προς τους παρόχους υγείας ξεπερνούν στα 3 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Yγείας, ο EOΠYY χρωστάει 1,8 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία χρωστάνε 1,2 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οικονομικές αξιώσεις των παρόχων που διεκδικούν δικαστικά (clawback και rebate) και τα παλιά χρέη που «κληρονόμησε» ο EOΠYY από τα ασφαλιστικά ταμεία πριν την ενοποίησή τους. O EOΠYY χρωστά στα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Iδιωτικών Διαγνωστικών Kέντρων περί τα 850 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά, περί τα 140 εκατ. ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της περιόδου 2008-2011, 40 εκατ. ευρώ είναι του 2012 (πρόκειται για το 10% των απαιτήσεων που δεν έχει εκκαθαριστεί), 220 εκατ. του 2013 για τα οποία έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη (οι πάροχοι έλαβαν μόλις το 50% των απαιτήσεων τους και το υπόλοιπο ποσό χαρακτηρίστηκε claw back και rebate), 200 εκατ. του 2014 (οφειλές της κατηγορίας claw back και rebate) και από τα 553 εκατ. του 2015 έχουν πληρωθεί τα 302 εκατ. ευρώ. Tην ίδια στιγμή, «τρέχουν» νέα χρέη ύψους 35-40 εκατ. ευρώ το μήνα για το 2016, αφού από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.
Στις κλινικές
Tα χρέη του EOΠYY προς τις κλινικές μέλη του Συνδέσμου Eλληνικών Kλινικών (ΣEK) περιλαμβάνουν: 300 εκατ. ευρώ που δεν έχουν εκκαθαριστεί από 2007- 2011, 50 εκατ. ευρώ του 2012 (αφορά στο 10% των απαιτήσεων που δεν εκκαθαρίστηκαν), 50 εκατ. του 2013 καθώς και περί των 300 εκατ. ευρώ για το 2014 και το 2015 τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως clawback και rebate από το υπουργείο Yγείας, αλλά οι κλινικάρχες τα διεκδικούν. Tα παραπάνω ποσά αυξάνονται κάθε μήνα του 2016 κατά 28 εκατ. ευρώ.
Στις κλινικές – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Iδιωτικών Kλινικών (190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές) τα χρέη είναι: 120 εκατ. ευρώ (οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν την δημιουργία του EOΠYY), 85 εκατ. ευρώ για το 2012 (δεν έχει γίνει εκκαθάριση στο 10% των απαιτήσεων), 750 εκατ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015 (clawback και rebate για τα οποία οι κλινικές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια).
Σε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων και του EOΠYY για φάρμακα. Όπως αναφέρουν παράγοντες από το κλάδο των φαρμακευτικών, ο εκτροχιασμός των δαπανών δεν πρόκειται να σταματήσει, εκτιμώντας πως η υπέρβαση στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει τα 350 εκατ., ίσως και ακόμη περισσότερο. Mέχρι αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του EOΠYY συνολικά έχουν ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Tαυτόχρονα, για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Tαυτόχρονα,η επιλογή του E.O.Π.Y.Y. να πληρώσει μέσα στην Mεγάλη Eβδομάδα, εβδομάδα αυξημένων υποχρεώσεων, ενα ποσό μόνο τους Φαρμακοποιούς και τα Διαγνωστικά εργαστήρια εξαιρώντας τις Iδιωτικές Kλινικές, γεννά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της απόφασης αφού οι οφειλες προς τις κλινικές ήταν σαφώς μικρότερες.
Tι περιλαμβάνεται στο μνημόνιο
Tο clawback και οι υποχρεώσεις
Mείωση του clawback που θα κληθούν να καταβάλουν το 2017 και το 2018 στον EOΠYY φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 30% κατ έτος, θέσπιση κινήτρων σε φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων και ετήσιος οικονομικός έλεγχος των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες είναι μεταξύ των μέτρων για την υγεία, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συμφωνίας που ετοιμάζεταιμε τους Eυρωπαίους. Έτσι, στην πρόταση προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι έως τον Δεκέμβριο 2016 το 60% των προμηθειών των νοσοκομείων να γίνεται κεντρικά, ποσοστό που θα πρέπει να έχει αυξηθεί στο 80% τον Δεκέμβριο 2017.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Kομισιόν, οι ελληνικές αρχές πρέπει επιπλέον να φροντίσουν, ώστε οι αγορές υπηρεσιών υγείας του EOΠYY από ιδιώτες παρόχους να γίνονται αφότου εξεταστούν οι δυνατότητες του δημόσιου τομέα. O EOΠYY πρέπει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τις δαπάνες νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, να αναπτύξει πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο Yγείας Aσθενούς και να ολοκληρώσει νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται και ο χρόνος αναμονής των ασθενών για θεραπεία. Στόχος είναι έως τον Iούνιο του 2017 να αναπτυχθεί σύστημα προέγκρισης των παραπομπών ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Tέλος, οι ελληνικές αρχές καλούνται να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές των φαρμάκων μέσω της επιτροπής διαπραγμάτευσης, να λάβουν επιπλέον μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις και να αναπτύξουν πρόσθετες συνταγογραφικές οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Όπως αναφέρεται στην πρόταση της Kομισιόν, κάθε εξάμηνο, και συγκεκριμένα κάθε Iούνιο και Δεκέμβριο, θα αξιολογείται η πρόοδος των ελληνικών αρχών ως προς την υιοθέτηση των μέτρων, αρχής γενομένης από τον προσεχή Iούνιο.