Τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέτασαν, χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια ειδικής τηλεδιάσκεψης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Στα «τραπέζι», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις:
– Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθούν οι τόκοι. Τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ.
– Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, καθώς οι όροι δανεισμού του ESM είναι σαφώς ευνοϊκότεροι έναντι του Ταμείου.
– Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η χθεσινή συζήτηση αποτέλεσε μία απλή ανταλλαγή απόψεων, σε τεχνικό επίπεδο, καθιστώντας σαφές ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση [βλ. σχετικά: Ελληνικό χρέος: Μονόδρομος η πολιτική λύση].
Προσφάτως, η Wall Street Journal αποκάλυψε και τις προτάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν: α) την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080, β) τηνν χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040 και γ) την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και, σύμφωνα μ’ αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.