ΜΠΑΡΑΖ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μπαράζ υποβαθμίσεων πλήττει τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζει να επηρεάζει τις οικονομίες της περιοχής. Η Σαουδική Αραβία και δύο γειτονικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες είδαν την πιστοληπτική ικανότητά τους να υποβαθμίζεται. Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε τη Σαουδική Αραβία κατά μία μονάδα, στο A1 από Aa3, ενώ το Ομάν έπεσε στο Baa1 και το Μπαχρέιν στο Ba2.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά του 2014 έχει πλήξει τις οικονομίες του Αραβικού Κόλπου, οι οποίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου για να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομών, με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του γοργά αναπτυσσόμενου πληθυσμού τους.
Κάποιες από τις χώρες αυτές απαντούν εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών, η αύξηση των φόρων, η μείωση των επιδοτήσεων ή ο δανεισμός και η χρήση των συναλλαγματικών αποθεματικών τους.
Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκτινάχθηκε το 2015 σχεδόν στα 100 δισ. δολάρια, λόγω της μεγάλης μείωσης των πετρελαϊκών εσόδων. Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά αποθεματικά της μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 155 δισ. δολάρια από το υψηλό του 2014, για να πέσουν το Μάρτιο κάτω από τα 600 δισ. δολάρια.
Η Moody’s εκτιμά ότι αυτά τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν ακόμα περισσότερο έως το 2019, στα 460 δισ. δολάρια. Επίσης, προβλέπει ότι το έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 9,5% του ΑΕΠ από το 2016 έως το 2020, απαιτώντας 324 δισ. δολάρια χρηματοδότησης.
«Ένας συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερων επιπέδων δανεισμού και μικρότερου ‘μαξιλαριού’ τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά αφήνουν τη Σαουδική Αραβία σε χειρότερη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά σοκ», εκτιμά η Moody’s.