Ασάφειες στον τρόπο εφαρμογής και αβεβαιότητα ως προς την απατελεσματικότητά τους αφήνουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου
Ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν ειδικά μέσα στο 2017, άφησε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι εκκρεμότητες αυτές εκτιμώνται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.
,
«Άνοιγμα» περίπου 900 εκατ. ευρώ αφήνει το πολυνομοσχέδιο που πέρασε χθες στην Ολομέλεια, σε σχέση κυρίως με τα νέα μέτρα που προβλέπονται για το 2017, αφού για τα περισσότερα εξ αυτών επικρατεί είτε ασάφεια, ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους, είτε αβεβαιότητα, ως προς το εάν τελικά οι φορολογούμενοι μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δεν κινδυνεύσουν τα κρατικά έσοδα.
Περί ανάπτυξης
Το «κοινωνικό Ταμείο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα που εμφάνισε η προηγούμενη χρονιά (0,7% έναντι στόχου 0,25%). Η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου με τους δανειστές προβλέπει ότι, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα κλείσει πάνω από τον στόχο, το ένα τρίτο αυτής της διαφοράς μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαθέσει αυτό το πλεονάζον ποσό (περίπου 700 εκατ. ευρώ) μέσα στο τρέχον έτος, καθώς υφίσταται μεγάλη πίεση πρωτογενών πλεονασμάτων και για το 2016.
Περί ειδικών μισθολογίων
Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια [βλ. σχετικά: Αποσύρεται το «πάγωμα» ωριμάνσεων ειδικών μισθολογίων] έχει ένα δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 118 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που συνόδευσε τη σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε, λόγω των εντόνων αντιδράσεων από τον αντιπολιτευτικό χώρο αλλά και βουλευτές της, σε νομοτεχνική βελτίωση που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να αποτρέψει το «πάγωμα» των αποδοχών.
Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, το «πάγωμα» των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση. Τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα διαπιστώνονται με πράξη του υπουργού Οικονομικών και εγγράφονται στον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018».
Για τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται στο Ύπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανέφεραν ότι έχουν ήδη βρεθεί οι κωδικοί από τους οποίους θα εξοικονομηθούν οι αντίστοιχες δαπάνες. Για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (λιμενικοί, αστυνομικοί κ.λπ.) ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθεί μέρος των πόρων του «κοινωνικού ταμείου».
Περί μη αναδρομικής είσπραξης ποσών από την περικοπή του ΕΚΑΣ
Για το 2016 έχουν εγγραφεί εξοικονομήσεις δαπανών ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ από την περικοπή του ΕΚΑΣ, λόγω της εφαρμογής των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Αν δεν εισπραχθούν τα αναδρομικά, θα λείψουν περίπου 70-80 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και αυτά θα χρηματοδοτηθούν μέσω του «κοινωνικού Ταμείου».
Αλλαγή συντελεστών
– Ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας θα ισχύσει άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018, όπως προβλεπόταν αρχικά.
– Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται πιο νωρίς και επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που προβλεπόταν αρχικά.
– Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1/1/2016.
– Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, καθώς αντί από 1η/1/2016 το μέτρο θα ισχύει από 1η/6/2016. Επίσης, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1η/6/2016 αντί αναδρομικά από 1η/1/2016.
– Αντικαταστάθηκε η διάταξη που προέβλεπε κλιμακωτό συντελεστή από 30% έως 35% -ανάλογα με το ύψος των εσόδων.