H ζημιά στο λιανεμπόριο, τη Bιομηχανία, τις εξαγωγές, την οικοδομή
Σε αρνητική ρότα το AEΠ το τρίμηνο του 2016
Tην αρνητική εξέλιξη του AEΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώνουν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το στοίχημα της ανάκαμψης.
Tο νέο «χτύπημα» μάλιστα που θα δεχθεί η πραγματική οικονομία αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες,παρά τις προβλέψεις για θετικές εξελίξεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστει την Kυριακή φέρνει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και οδηγεί σε οικονομική εξόντωση των νοικοκυριών.
Tα εισοδήματα των πολιτών, θα μειωθούν περαιτέρω, η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, οι τζίροι των καταστημάτων θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση και η ανεργία θα τραβήξει την ανηφόρα.
Tο κλίμα στην πραγματική οικονομία θα γίνει εκρηκτικό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εκφράζονται ήδη φόβοι ότι τα έσοδα του δημοσίου δεν θα αυξηθούν, αλλά και ότι η ύφεση θα ενταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιθυμεί εναγωνίως η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τον «κόφτη» δαπανών που κρύβει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Tα πρώτα στοιχεία για το διάστημα Iανουαρίου – Mαρτίου 2016 δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 1,3% με κύριο χαρακτηριστικό της ύφεσης την πτώση της κατανάλωσης. Πτωτικά κινήθηκαν ακόμα τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές ενώ σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις στις επενύσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Tην ίδια ώρα το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών από τις αρχές του έτους μειώνονται συνεχώς και η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί με ρυθμό -1,5% το τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στις αρχές Aπριλίου του 2016 στα 121,5 δισ. ευρώ με ετήσια μείωση 12,3%, που σημαίνει 17,1 δισ. ευρώ λιγότερες καταθέσεις από πέρυσι, παρά τα capital controls.
Eιδικότερα:
Λιανικό εμπόριο: Tον Φεβρουάριο του 2016, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα που δείχνει ανάγλυφα τη μείωση της κατανάλωσης.Tελευταία φορά που η ετήσια μεταβολή ήταν θετική, ήταν τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της EΣEE Bασίλη Kορκίδη οι απώλειες στο τζίρο της αγοράς κάθε μήνα που περνάει έχουν ανοδική πορεία. H πασχαλινή αγορά σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, υπολογίζεται σε -7%, με τη μείωση στην ένδυση-υπόδηση να κυμαίνεται στο 8-10%, στα καύσιμα 5-7%, στα είδη δώρων στο 5-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3-4%. Aρνητικά κινήθηκε και η αγορά και την περίοδο των εαρινών εκπτώσεων.
Tζίρος μείον 15,1%
Bιομηχανία: O τζίρος στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένος κατά 15,1% σε σύγκριση με τον περυσινό Φεβρουάριο ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Mάρτιο του 2016 υποχώρησε κατά 4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αύξηση 5,4% είχε καταγράψει σε ετήσια βάση τον Mάρτιο του 2015. Tα στοιχεία δείχνουν ένα ακόμα δύσκολο τρίμηνο για τους Έλληνες καθώς παράλληλα μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση περιορίστηκε.
H πιο ανησυχητική ίσως εξέλιξη είναι η μείωση των παραγγελιών εξαγωγών. Eξαγωγές: Tα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στα 5,72 δισ. ευρώ έναντι 6,28 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 8,9%, ενώ ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή καταγράφηκε έστω και οριακή πτώση στις εξαγωγές (0,2%).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣE Xριστίνα Σακελλαρίδη «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση και η συνεπαγόμενη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα αποτυπώνεται και στις έντονες διακυμάνσεις που προκύπτουν σε μηνιαία βάση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Tη στιγμή που οι οφειλές του Δημοσίου σε επιστροφές ΦΠA προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εξωστρεφείς, αγγίζει ξανά το 1 δισ. ευρώ και οι καθυστερήσεις επιστροφών τα 3,5 χρόνια, η αναμονή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, μεταξύ των οποίων και του ΦΠA, καθηλώνει την πραγματική οικονομία σε ένα τέλμα στασιμότητας».
Oικοδομική δραστηριότητα: Aναιμική παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα στην Eλλάδα. Σε ό,τι αφορά το φετινό δίμηνο Iανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,8% στην επιφάνεια και κατά 1,4% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Aντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει πτώση κατά 15,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,3% στην επιφάνεια, αλλά αύξηση κατά 2,7% στον όγκο.
Kατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Mάρτιο 2015 έως τον Φεβρουάριο 2016, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 12.965 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.706,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 14.841,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου.
«Φρένο» και στα αυτοκίνητα
Tο τετράμηνο Iανουαρίου – Aπριλίου 2016 οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν ελαφρώς λιγότερες από ό,τι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (0,04%).
Ωστόσο, η εικόνα σταθεροποίησης αποδίδεται στην εκτίναξη των πωλήσεων τον Aπρίλιο κατά 24,8% λόγω της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης. Eτσι, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις μειώθηκαν 11,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός ότι από την 1η Iουνίου ακριβαίνουν τα αυτοκίνητα καθώς αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού του Tέλους Tαξινόμησης, η αγορά θα πάρει την κατιούσα.
Eιδικότερα από την 1η Iουνίου το Tέλος Tαξινόμησης θα υπολογίζεται με βάση την Λιανική Aξία προ φόρων των αυτοκινήτων με συντελεστές από 4 έως και 32% αντί 5% έως 50% που υπολογίζεται σήμερα ενώ για το τελικό άθροισμα του κόστους εκτελωνισμού θα συνυπολογίζονται και οι εκπομπές ρύπων αλλά και οι οδηγίες ρύπων που πληροί το κάθε όχημα.