Την ενίσχυση της δύναμης των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας ζητούν, με ψήφισμά τους, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει της κατάθεσης των νέων νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν.
Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, ζητούν την προώθηση των συλλογικών συστημάτων αγοράς, της οικιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των εργαλείων σύγκρισης τιμών, ενώ αξιώνουν να καταστεί ευκολότερη η εναλλαγή προμηθευτών ενέργειας και τιμολογίων. Παράλληλα, επιδιώκουν τα ευρωπαϊκά ενεργειακά ταμεία να εστιάσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της «ενεργειακής φτώχειας».
«Σήμερα, 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια. Πολλοί διατηρούν ξεπερασμένα συμβόλαια ενέργειας, τα οποία προβλέπουν υψηλά τέλη σε περίπτωση που ο πελάτης θελήσει να τα τερματίσει και να μεταβεί σε κάποιον φθηνότερο προμηθευτή» τονίζει η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου, Τερέζα Γκρίφιν και προσθέτει: «Ζητώ από τις εταιρείες ενέργειας να παρέχουν στους καταναλωτές όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα φθηνότερα τιμολόγια και να καταργήσουν τα υψηλά κόστη αλλαγής προμηθευτών».
Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους, καταθέτουν τις εξής προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί ο ενεργός ρόλος των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας:
– Εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως είναι τα συλλογικά συστήματα αγοράς και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να παράγουν περισσότερη ενέργεια μόνοι τους (“αυτοπαραγωγή”) και να χρησιμοποιούν περισσότερο την ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν (“αυτοκατανάλωση”) με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
– Μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων για τους νέους αυτοπαραγωγούς, συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης και προώθηση των συστημάτων κοινοτικής και συνεργατικής παραγωγής ενέργειας.
– Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους ενοίκους και κατοίκους πολυκατοικιών ώστε να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη χρήση της αυτοπαραγωγής και των εργαλείων ενεργειακής απόδοσης.
Σαφής τιμολόγηση, σύγκριση τιμολογίων
– Έκδοση λογαριασμών σε πιο τακτά διαστήματα και παροχή συμβολαίων με σαφείς και κατανοητούς όρους.
– Παροχή εύκολης και άμεσης πρόσβασης στα δεδομένα κατανάλωσης και όλα τα σχετικά κόστη.
– Να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις διάφορες προσφορές των προμηθευτών, ακόμη και αν δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ ή τις απαραίτητες δεξιότητες για να το χειριστούν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχουν εάν μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα αλλάζοντας προμηθευτή. Αυτά τα εργαλεία σύγκρισης τιμολογίων και προμηθευτών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα, πλήρως ενημερωμένα και κατανοητά. Θα περιλαμβάνονται ή θα επισυνάπτονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας και θα ενημερώνουν τους πελάτες για το ποιό είναι το πλέον συμφέρον τιμολόγιο γι ‘αυτούς, βασιζόμενα στα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να αλλάξει τιμολόγιο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τον απλούστερο τρόπο, χωρίς επιπλέον χρεώσεις για τον τερματισμό του τιμολογίου/συμβολαίου.
– Εφαρμογή δυναμικής τιμολόγησης, που θα αντανακλά πλήρως την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες αιχμής και εκτός αιχμής, και υιοθέτηση διαφανών, συγκρίσιμων και κατανοητών τιμολογίων.
– Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και συσκευών που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να διαχειριστεί την κατανάλωση του ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών.
Αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας
Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν να επικεντρωθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ενεργειακή απόδοση και την αυτοπαραγωγή στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των καταναλωτών με χαμηλό εισόδημα.