Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερωτήματα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στο ερώτημα που αφορά στη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα είπε: «Είναι αλήθεια ότι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλιών στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη βοήθεια της Task Force, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η τεχνική βοήθεια κατευθύνεται και σε ζητήματα επίκαιρα, όπως στην βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δημόσιας διοίκησης, ενώ υπάρχει και βοήθεια στο προσφυγικό ζήτημα».
Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη εάν πρόκειται για τεχνική βοήθεια ή για πολιτική καθοδήγηση επισήμανε ότι: «Πρόκειται για τεχνική βοήθεια, αλλά σε περιπτώσεις πολύ σύνθετων τεχνικών λεπτομερειών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας για παράδειγμα, υπάρχει κάποιου είδους πολιτική συμμετοχή».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή αυτών των κονδυλίων ώστε να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Συνοχής για να λάβει την εξής απάντηση: «Τα κριτήρια καθορίζονται τόσο από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης για συγκεκριμένα προγράμματα, όσο και από προκλήσεις και επείγοντα ζητήματα που προκύπτουν σε τομείς της οικονομίας όπου μπορεί να χρειαστούν έκτακτα προγράμματα χρηματοδότησης.
Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί και να απορροφήσει αυτά τα προγράμματα. Για την περίοδο 2014-20 στόχος μας είναι η καλύτερη χρήση των κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά».
Πρωτιές
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα ήταν η πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Όπως παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία της EE, μετά το κλείσιμο της περιόδου στις 31/12, έχει 100% απορρόφηση στο ΕΣΠΑ και δεν χάθηκε κανένα κοινοτικό κονδύλι.
Για την περίοδο 2014-2020 έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων και συνολικά 4,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 9 δισ. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα, όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Οικονομίας, τα κονδύλια θα έχουν ως στόχο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα έργα υποδομής και τα περιβαλλοντικά έργα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενεργοποίησε κονδύλια 2014-2020 για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επανασχεδιάζονται προκειμένου μέσω την μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να επαναδιοχετευθούν τα κοινοτικά κονδύλια στην ελληνική οικονομία, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και την εξάλειψη στρεβλών φαινομένων διοχέτευσης των κονδυλίων στην αγορά.
Παράλληλα δίνεται έμφαση και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων (π.χ. προνοιακά προγράμματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινωφελής εργασίας κοκ).