Εν αναμονή της συνεδρίασης του Euro Working Group της Δευτέρας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία θα κρίνει εάν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το κουαρτέτο, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,3 δις ευρώ.
Βασικό στόχο παράλληλα με το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί και η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής τις εκκρεμότητες, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοιχτά θέματα. Το βασικό ζήτημα συνδέεται με το «ακαταδιώκτο» για τα μέλη του νέου Υπερταμείου. Η απαλλαγή ευθυνών των στελεχών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ζήτημα της νομικής κάλυψης των μελών του νέου Υπερταμείου είναι θέμα που έχουν απαιτήσει οι δανειστές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση των έξι στελεχών του ΤΑΪΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Επαναφορά του waiver
Σε κάθε περίπτωση, η θετική απόφαση του EuroWorking Group, εκτός από την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα δώσει προσωρινή ανάσα στην οικονομία, θα ανοίξει και τον δρόμο για την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων, ώστε η ΕΚΤ να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.