Το μίγμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΥΠΟΙΚ
Κριτική στην πολιτική μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.
Τασσόμενος υπέρ της εφαρμογής μίας «δεύτερης γενιάς μεταρρυθμίσεων» προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από την κρίση, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεις τις μεταρρυθμίσεις αλλά και η διαδοχή που αυτές έχουν.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ορισμένες εκ των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν θετικές, αλλά υπήρξαν και ορισμένες που έφεραν μεγαλύτερο πλήγμα παρά όφελος.
«Ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι με την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, έχεις κερδισμένους αλλά και χαμένους. Θα πρέπει σε αυτούς τους «χαμένους» να προσφέρεις κάποια ελπίδα. Και με δεδομένη την υψηλή ανεργία που επικρατεί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν ελπίδα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, κατά τον οποίο, λύση στο παραπάνω αδιέξοδο μπορεί να δώσει ο συνδυασμός εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων στήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, κάτι το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεν συνέβη στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.
«Δεν δώσαμε έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα, γυρίζει κεφάλαιο», καθώς από την ύφεση και τον κύκλο λιτότητας, προχωράει στην ανάπτυξη.