Απεσύρθη για να… ξανάρθει βελτιωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη η απόφαση της κυβέρνησης να διαγράψει τα 2/3 των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέσυρε τη σχετική διάταξη από το νομοσχέδιο «σκούπα», δεσμευόταν ότι θα δημιουργηθεί λίστα που θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες του Δημοσίου, η οποία και θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
Την δε διαδικασία διαγραφής δεν αποκλείεται να αναλάβει το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο με ρόλο που θα θεσμοθετηθεί νομοθετικά.
Η νέα αυτή διαδικασία συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απομένει η θεσμοθέτησή της.
Υποστηρίζοντας την κίνηση διαγραφής χρεών, ο υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο διαγραφής χρεών» – κάτι που καθιστά απαραίτητη τη θεσμοθέτησή του. «Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ’ το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι. Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες.
Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την αδυναμία του Δημοσίου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων έχει επανειλημμένως εκφράσει το Ελεγκτικό Συνέδριο με πιο πρόσφατη αυτήν που διατυπώνεται στον απολογισμού του 2009 που συνόδευσε τον νέο προϋπολογισμό.
Είναι πράγματι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της εξοικονόμησης 14,3 δισ. ευρώ από έσοδα και δαπάνες, το ίδιο το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει σχεδόν το 40% των βεβαιωμένων εσόδων, στερώντας από τα δημόσια ταμεία ποσό άνω των 33,5 δισ. ευρώ.
Ποσό υπερδιπλάσιο του στόχου του ελλείμματος για το επόμενο έτος.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Στα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται επίσης η γενικότερη και παγιωμένη, τα τελευταία χρόνια, απόκλιση έναντι των προβλέψεων τόσο των δημοσίων εσόδων όσο και των δαπανών του προϋπολογισμού.
Από τους πίνακες που παραθέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνεται συγκεκριμένα μία σημαντική και διαρκής υστέρηση των εισπράξεων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων. Αποτέλεσμα της υστέρησης αυτής είναι το συνολικό ανείσπρακτο υπόλοιπο να εκτιναχθεί την τριετία 2007-2009 από τα 25,7 δισ. ευρώ στα 33,5 δισ. ευρώ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αφαίρεση των διαγραφών το 2009 από τα βεβαιωθέντα έσοδα ύψους 89 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 50,5 δισ. ευρώ, ποσοστό 56,8%.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 ευρώ που βεβαιώνει το Δημόσιο, εισπράττονται κάτι λιγότερο από 6 ευρώ. Στις βεβαιώσεις περιλαμβάνονται πάσης φύσεως έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, επιχειρηματικής δράσης του κράτους, μεταβιβάσεις από ΕΕ μέχρι και έσοδα από δημόσιες επενδύσεις.
Οι δε αποκλίσεις προέρχονται κυρίως από άμεσους και έμμεσους φόρους για τους οποίους το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται περί το 63% αλλά και από τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα για τα οποία το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται μόλις στο 1/5 αυτών που βεβαιώθηκαν (22%).
Σημειώνεται ότι το εισπρακτέο υπόλοιπο αναφέρεται σε βεβαιωμένα έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί μέσα στο οικονομικό έτος, διαγράφονται λογιστικά και επαναβεβαιώνονται ως έσοδα του επόμενου.
Με την πρακτική αυτή διαμορφώθηκε ακριβώς το ποσό των 33,5 δισ. ευρώ το οποίο είναι αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο χρόνο ή κατά 14% Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ύψος των εσόδων που έχουν διαγραφεί το διάστημα 2003-2009 υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του μεγέθους της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής (ύψους 14,3 δισ. ευρώ) που επιχειρείται με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Η ΛΙΣΤΑ
Πρώτος στη λίστα των οφειλετών (αν εξαιρέσει κανείς τη χρηματιστηριακή εταιρεία που βαρύνεται με πρόστιμα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων) φιγουράρει επιχειρηματίας λογιστής από τη Θεσσαλονίκη με τα αρχικά Ν.Κ. με συνολική οφειλή 636,3 εκατ. ευρώ, ο οποίος εμπλέκεται σε υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ στην εφορία Ιωνίας Θεσσαλονίκης.
Στα αξιοπερίεργα είναι ότι και ο 8ος στη σχετική λίστα ανήκει στην ίδια εφορία και έχει τα ίδια αρχικά Ν.Κ. με συνολικά χρέη 254,9 εκατ. ευρώ.
Στους πρώτους 30 βρίσκονται δημόσιοι οργανισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, φωτογραφικών ειδών μικρού βεληνεκούς και μία κατασκευαστική εταιρεία.
Από την 30ή θέση και κάτω βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές, αθλητικά σωματεία και εταιρείες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, κατασκευές, τουρισμός, διαφήμιση, αναψυχή κ.ά.
Πηγή “Κέρδος”