«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ για το 2017. Το 2016 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξήθηκε, στο μέτρο του δυνατού, στα 750 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. το 2015, ενώ για το 2017-18 το ποσό αυτό θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ και για το 2019-20 στο 1,25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να υλοποιηθούν περισσότερα έργα σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα».
Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινή συνέντευξή του, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας.
Όπως είπε ο υφυπουργός αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βήματα: Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, το νέο ΕΣΠΑ με τις στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις του που συνδέονται και με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου και που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, το αναπτυξιακό ταμείο το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, τους ευρωπαϊκούς πιστωτικούς θεσμούς όπως είναι η ΕΤΕΠ και το EFSI και, τέλος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επίσης, επανέλαβε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις για την ανάπτυξη μηχανισμών δικτύωσης δραστηριοτήτων (clusters, meta-clusters) και άλλων δομών εκκόλαψης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας σε θέματα διανομής και προώθησης προϊόντων.
Θα ενεργοποιηθούν, επίσης, τρεις δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, στην αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό), καθώς και στην ενίσχυση συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων. Τέλος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιηθούν κονδύλια για τη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ενός τομέα που ακμάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αλλά στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα του βήματα», είπε ο κ. Χαρίτσης.