Alpha Bank: Απαιτείται εξόφληση των χρεών του δημοσίου

«Ανάσα» για την πραγματική οικονομία η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου – Γιατί διατηρούνται οι αποπληθωριστικές πιέσεις

 

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αυτήν την εβδομάδα επιβεβαιώνουν τη διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος παρά τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στην κατανάλωση το περασμένο καλοκαίρι και τη σχετική ακαμψία του ποσοστού ανεργίας τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του ασθενικού ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

Όπως τονίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την παγίωση ενός περιβάλλοντος υποτονικής καταναλώσεως από την πλευρά των νοικοκυριών καθώς και επενδυτικής άπνοιας.

 

Δεδομένου ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται τα νοικοκυριά ενισχύονται περαιτέρω, δεν αναμένεται ανάκαμψη της ιδιωτικής καταναλώσεως στο βραχύ χρονικό ορίζοντα.

 

Καθίσταται συνεπώς κομβικής σημασίας η ταχεία αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά εισοδηματικά αποτελέσματα και για τα νοικοκυριά.

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup (24.5.2016) με την οποία «…η δεύτερη δόση με βάση το Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ανέρχεται σε €10,3 δισ. θα δοθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις, ξεκινώντας με την πρώτη εκταμίευση τον Ιούνιο (€7,5 δισ.) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρετήσεως του χρέους και να επιτρέψει την εξόφληση αρχικού μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, ως μέσο στήριξης της πραγματικής οικονομίας».

 

Παρά τις αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη αν και η διαφορά αυτή έχει συμπιεστεί. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σχεδόν μηδενικός (Μάιος 2016: -0,1%), επηρεασμένος επίσης από την πτώση των τιμών ενέργειας, σε ετήσια βάση, καθώς ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,8% από 0,7% τον Απρίλιο του 2016. Το 2016, ο αποπληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή υπεχώρησε στο -0,9% τον Μάιο (εναρμονισμένος δείκτης: -0,2%), έναντι -1,3% τον Απρίλιο και -2,1% τον Μάιο του 2015.

 

Παρατηρείται συνεπώς, σημειώνει η Alpha Bank, εξασθένιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας, η οποία οφείλεται, ωστόσο, αποκλειστικά στην επίπτωση των αυξημένων φορολογικών συντελεστών. Αφαιρώντας αυτήν την επίπτωση, ο πληθωρισμός με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές διαμορφώθηκε σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα, δηλαδή στο -2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι -1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

 

Σημειώνεται ότι οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στον πληθωρισμό, αφαιρώντας 1,25 εκατοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του πληθωρισμού του Μαΐου 2016. Έτσι, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και των τιμών των μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι θετικός και διαμορφώνεται στο 0,3% τον Μάιο, έναντι 0,2% τον Απρίλιο του 2016.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ