Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων Εφοδιασμού Υγρών Καυσίμων θα καταρτίσει Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης, για να αντιμετωπιστούν πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη κρίση στην αγορά πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μ. Ανατολή και Βόρεια Αφρική έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση που δρομολογεί την σύνταξη σχεδίου αποφυγής πιθανής κρίσεως στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των συρράξεων στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων Εφοδιασμού Υγρών Καυσίμων αναμένεται να καταρτίσει και να εισηγηθεί προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη ένα Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού υγρών καυσίμων που προκύπτουν από αισθητή μείωση ή αναμενόμενη μείωση των προμηθειών της χώρας σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα.
Πάντως, εκπρόσωποι της αγοράς καυσίμων δηλώνουν πως μια πιθανή κρίση θα βρει τη χώρα πλήρως οργανωμένη, ώστε να ξεπεραστούν με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις για τους καταναλωτές και την οικονομία γενικότερα τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.
Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές των καυσίμων μετά το Πάσχα, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να σκαρφαλώνει σε νέο ρεκόρ, στο 1,71 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή είχε ανέλθει στο 1,709 ευρώ/λίτρο στις 21 Απριλίου και έκτοτε είχε σταθεροποιηθεί κοντά σε αυτά τα επίπεδα.
Ωστόσο, από την Τετάρτη άρχισε εκ νέου να κινείται ανοδικά και να διαμορφώνεται στο 1,710 ευρώ/λίτρο από 1,708 την Τρίτη. Η μέγιστη τιμή σε πανελλαδικό επίπεδο είναι το 1,899 ευρώ/λίτρο και διατηρείται σε αυτό το επίπεδο από τις 20 Απριλίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Ακριβότερες περιοχές παραμένουν η Κρήτη, τα Επτάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,674 ευρώ και η μέγιστη σε 1,779 ευρώ.