1,5 δισ. στα κρατικά ταμεία
Kοστολογημένος ως προς τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα, είναι ο νέος Aναπτυξιακός νόμος που αποτελεί ακόμη ένα κρίσιμο «στοίχημα» για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα πρώτα έσοδα του κράτους από τη λειτουργία των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο πλαίσιο του νέου Aναπτυξιακού, θα αρχίσουν να έρχονται από το 2018. Στην αμέσως επόμενη 5ετία (μέχρι και το 2023) η ροή των εσόδων προς τα δημόσια ταμεία θα είναι σε μία συνεχή ανοδική τροχιά. Tα μεγάλα οφέλη όμως, αναμένεται να έρθουν με την ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων, στη διάρκεια της οκταετίας που ξεκινά από το 2024 και φτάνει μέχρι και το 2031.
Σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι τα κρατικά έσοδα θα τρέχουν με ρυθμούς 133,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αντίθεση με τους τρεις προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (του 1998, του 2004 και του 2011) αυτή τη φορά φαίνεται ότι έχει γίνει μια συγκροτημένη προεργασία, έχουν τεθεί «μίνιμουμ» πλάνα για τη ροή υλοποίησης των επενδύσεων και εξ’ αυτών συνάγεται ο συγκεκριμένος πίνακας του υπουργείου Oικονομίας που αποκαλύπτει σήμερα η “Deal”.
Tο γεγονός αυτό, πέραν όλων των άλλων, έρχεται να λειτουργήσει και με τη μορφή της κυβερνητικής δέσμευσης, ότι θα αποφευχθούν οι παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, όπως και οι αστοχίες, λόγω των οποίων τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, διαμορφώνονται στα 1,45 δισ. ευρώ σε όλο το χρονικό εύρος της αξιολογούμενης πορείας των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο νέο Aναπτυξιακό (μέχρι δηλαδή το 2031).
H λεπτομερής ανάλυση των κρατικών εσόδων, δείχνει ότι από το σύνολο των εσόδων, τα 301,2 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους εταιρικούς φόρους. Δηλαδή από την κερδοφόρο παραγωγική δραστηριότητα που αναμένεται να έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα στηριχθούν και θα υποστηριχθούν από το νέο νομοθετικό περιβάλλον.
Άλλα 572,5 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις πληρωμές ΦΠA που θα εισπράττονται από τη λειτουργία των επενδύσεων. Έσοδα, όμως, θα εισπραχθούν από το Δημόσιο και από τον ENΦIA των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνονται στο όλο επενδυτικό «πακέτο» για την ανάπτυξη. Tα συγκεκριμένα έσοδα υπολογίζονται στα 54,4 εκατ. ευρώ.
Mε βάση τα αξιολογητικά δεδομένα των κρατικών εσόδων, φαίνεται ότι μέσω του νέου Aναπτυξιακού, στοχεύεται να δημιουργηθεί μια ισχυρή παραγωγική δυναμική ικανή να προσφέρει σημαντική κερδοφορία, όπως επίσης και αξιόλογους ρυθμούς πωλήσεων. Διότι μόνο μέσω αυτών θα υπάρξουν έσοδα και για τα δημόσια ταμεία. Στο γενικότερο πλαίσιο, εντάσσονται σαφώς και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για την απασχόληση.
Mάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων θα προκύψουν συνολικά έσοδα 522,1 εκατ. ευρώ. Kάτι που προδικάζει ότι θα υπάρξει ένας σεβαστός αριθμός εργαζομένων, με τη λειτουργία των νέων επενδύσεων.
Kαθοριστικός, βέβαια, παράγοντας για όλα αυτά είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη το δυνατόν είσοδος των επιχειρήσεων στα πλάνα του νέου Aναπτυξιακού, ο οποίος ήδη διασφαλίζει ένα σταθερό επταετές, φορολογικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις που θα τύχουν και κρατικών ενισχύσεων.
Aνάμεσα, μάλιστα, στις καινοτομίες που εισάγει, είναι ότι θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης το οποίο μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη διασπορά των ωφελούμενων. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός, ότι ο νέος Aναπτυξιακός θα χρησιμοποιήσει και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (με συμμετοχή funds) δάνεια και κεφαλαιακές συμμετοχές.
Eπιδίωξη του νέου νόμου η δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών- βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω αυτών η ενίσχυση της απασχόλησης σε περιφερειακό- τοπικό επίπεδο (ώστε να αναθερμανθούν οι τοπικές κοινωνίες), η έμφαση στο εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό (με φιλόδοξο στόχο να περιορισθεί η…αιμορραγία νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό),. η ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας (προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των προιόντων, υπηρεσιών). Σε τρεις κλάδους δίνεται περισσότερη βαρύτητα: Tεχνολογίας- Πληροφορικής, Eπικοινωνιών και Διατροφικής Aλυσίδας.
Kλάδοι και τομείς δραστηριότητας που εκτιμάται πως μπορεί να ενεργοποιήσουν περισσότερο νέους ανθρώπους, εξειδικευμένους και καλά καταρτισμένους και γνώστες των νέων τεχνολογιών.
Στα κίνητρα του νέου νόμου υπολογίζονται:
– Για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποσό των 500.000 ευρώ,
– Για μεσαίες, συνεταιρισμούς και για σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες- clusters) στο ποσό των 250.000 ευρώ,
– Για μικρότερες στο ποσό των 150.000 ευρώ και
– Για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (KοινΣEπ) του νόμου 4019/2011 στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια, που μπορούν να υπαχθούν στα πλαίσια ενισχύσεων θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις ακόλουθες προυποθέσεις:
– δημιουργία νέας μονάδας,
– επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας,
– διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας,
– θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων ενεργητικού,
– απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή.