Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης
Περίπου 3.500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, ενώ σε λιγότερο από 20 ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέπει στο TAXIS την υποβολή άλλων δηλώσεων.
Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 2,66 εκατ. δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται αυτόματα προκαλούν σοκ σε 850.000 φορολογουμένους που θα πληρώσουν παραπάνω φόρους (από τους ήδη παρακρατηθέντες) λόγω έκτακτης εισφοράς και επιβαρύνσεων που φέρνουν τα τεκμήρια ή αύξησης προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις έως σήμερα εκκαθαρίσεις, 480.000 φορολογούμενοι θα πάρουν επιστροφή φόρου -αν δεν χρωστούν στην Εφορία από προηγούμενες χρονιές και αφού συμψηφιστεί τον Αύγουστο η οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ-, ενώ μηδενική επιστροφή φόρου προκύπτι για 1,3 εκατ. φορολογουμένων.
Είναι επομένως σαφές ότι ο ένας στους τρεις φορολογουμένους καλείται να πληρώσει επιπρόσθετο φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.
Η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων οφείλεται κυρίως στο ότι αρκετοί πιστεύουν πως, σε περίπτωση που την υποβάλουν πρι την καταληκτική ημερομηνία, θα χρειαστεί να πληρώσουν άμεσα την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις -κάτι που σαφώς δεν ισχύει, διότι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προκύπτουν από μια εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση εξοφλούνται έως τα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση, αν και οι περισσότεροι κωδικοί στην φορολογική δήλωση είναι πλέον προσυμπληρωμένοι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πρσέξουνιδιαίτερα κάποια σημεία:
– Τόκοι καταθέσεων: Οι συνδικαιούχοι δεν πρέπει και οι δύο να αναγράψουν το σύνολο των τόκων, αλλά το ποσό που τους αναλογεί. Παρέχεται η δυνατότητα ένας από τους δύο να δηλώσει το σύνολο των τόκων και ο άλλος να μη δηλώσει τίποτα, αν ο πρώτος είναι ο βασικός κύριος του τραπεζικού λογαριασμού.
Στην περίπτωση των τόκων θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή γιατί ναι μεν δεν φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, καθώς φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά συναθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα και θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.
– Τεκμήρια κτήσης περιουσιακών στοιχείων: Τα τεκμήρια κτήσης ή χρήσης περιουσιακών στοιχείων πρέπει να προσεχθούν πολύ, διότι μπορεί κάποιος να φορολογηθεί επί «πλασματικού» εισοδήματος.
Επομένως ο φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει το τεκμαρτό εισόδημα που θα του προκύψει με βάση την οικογενειακή του κατάσταση και τα περιουσιακά στοιχεία του, αλλά και να συμπληρώσει σωστά τους αντίστοιχους κωδικούς περί ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών (κωδικοί 787-788), ώστε να μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου για να γλιτώσει τα τεκμήρια.
– Δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται: Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσοστιαία σχέση των ποσών των δαπανών με αυτό του φορολογητέου εισοδήματος. Πάντως, το ποσό της μείωσης φόρου, ανεξαρτήτως του ποσού της δαπάνης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
– Ανείσπρακτα ενοίκια: Με βάση τα ισχύοντα, αν κάποιος δεν κινηθεί νομικά κατά του μισθωτή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει εισπράξει, με συντελεστή 11% αν το εισόδημα από ενοίκια είναι έως 12.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να γλιτώσουν την πρόσθετη φορολογία: Να κινηθούν νομικά κατά του ενοικιαστή (αγωγή ή διαταγή πληρωμής) πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στην Εφορία, να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στη φορολογική δήλωση (Πίνακας 4 Δ2, κωδικοί 125-126) και στο Ε2 στις στήλες 16-17.
– ΕΝΦΙΑ σε ξενοίκιαστα: Εφέτος δεν ισχύει η έκπτωση 20% που ίσχυε κατά τα προηγούμενα χρόνια.