Μόνιμα και σε βάθος χρόνου οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, μερίσματα και εφάπαξ
Με μειωμένες αποδοχές θα βρεθεί ένας στους τέσσερις συνταξιούχους από τον Ιούλιο, μετά τις τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού στην Βουλή.
Επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, μερίσματα και εφάπαξ για περίπου 700 χιλιάδες συνταξιούχους «τσεκουρεύονται» και μάλιστα αναδρομικά, από τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αφού οι συντάξεις του Ιουλίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Ιουνίου.
Το ψαλίδισμα θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο -περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο βασικές εκκρεμότητες του νέου Ασφαλιστικού, δηλαδή την υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτικών περιοχών μέχρι 2.000 κατοίκους στον ΟΓΑ και την εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με εισόδημα έως 10.000 ευρώ από τις εκπτώσεις 50% στην ασφαλιστική τους επιβάρυνση (από 1.1.2017).
Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει το νέο Εργασιακό στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης.
Επανυπολογισμός 2 εκατ. συντάξεων
Ταυτόχρονα εκκινεί ο επανυπολογισμός 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων, πλην ΟΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο από σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, και θα φέρει γιγάντιες αναπροσαρμογές στις αποδοχές όλων των συνταξιούχων από 1/1/2019.
Οι αναδρομικές μειώσεις αφορούν:
– Στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που κόβεται σε 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου δεν το δικαιούνται από την 1/6/2016.
Ως εκ τούτου, αυτοί πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν για το μήνα Ιούνιο και φυσικά δεν θα το λάβουν μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου οι οποίες θα καταβληθούν τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος και χρόνος αυτής της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ Ιουνίου από όσους μελλοντικά το χάνουν.
– Στην μεσοσταθμική μείωση 32,5% στα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου που δίδει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Η μείωση ισχύει από την 1/1/2016. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό (δηλαδή εκείνο που αντιστοιχεί στο 32,5% του σημερινού επιπέδου του μερίσματος) το οποίο έλαβαν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι πιθανόν και τον Αύγουστο του 2016. Η αναδρομική αυτή επιστροφή από μέρους τους θα γίνει μέσω 4 ισόποσων παρακρατήσεων από τα μερίσματα τα οποία θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2016. Με άλλα λόγια τα μερίσματα που θα καταβληθούν κατά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα είναι… διπλά μειωμένα. Και αυτό γιατί:
– Στην ενσωμάτωση των παρακρατήσεων για την κάλυψη των αναδρομικών μειώσεων του διαστήματος Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, καθώς η περικοπή αυτή ισχύει από 1/1/2016.
– Στην μείωση 260.000 ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%, ισχύει αναδρομικά από την 1/6/2016. Οι επικουρικές, οι οποίες θα κοπούν είναι εκείνες που το άθροισμα τους με τις αντίστοιχες κύριες ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις που θα κοπούν κλιμακωτά ξεπερνάνε τα 170 ευρώ η καθεμία. Το υπερβάλλον ποσό (δηλαδή εκείνου που οδηγεί το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από το επίπεδο των 1.300 ευρώ) που δόθηκε στην παραπάνω κατηγορία των επικουρικών συντάξεων από το τρέχον μήνα και έπειτα θα πρέπει να επιστραφεί. Η έναρξη της αναδρομικής αυτής επιστροφής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Έχει, όμως, προσδιοριστεί ότι:
α) θα γίνει μέσω παρακρατήσεων στις επόμενες καταβολές των επικουρικών συντάξεων
β) οι παρακρατήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016
– Στην μείωση κατά 20% περίπου των εφάπαξ θα είναι επίσης αναδρομική. Και αυτό γιατί θα αφορά τα εφάπαξ τα οποία έχουν αιτηθεί 62.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από την 1/9/2013 μέχρι σήμερα. Οι πρώτες καταβολές των μειωμένων εφάπαξ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μιας και θα πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση το νέο μαθηματικό τύπο που έχει προβλέψει ο νόμος Κατρούγκαλου.