Ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές το τρίπτυχο Στουρνάρα

Προσφυγικό – Brexit – φόροι τα «αγκάθια»

 

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαρθρωτικές τομές υπογράμμισε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

 

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2015 – 2016, στο προεδρείο της Βουλής, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, αλλά και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες».

 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ – κατά πάσα πιθανότητα – θα εγκρίνει την επιστροφή της εξαίρεσης, άρα την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στην κανονική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα». Αυτό, όπως εξήγησε, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, καθώς «αποτελεί την αρχή ενός νέου δρόμου που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την οικονομία».

 

Μείωση στόχου πλεονάσματος στο 2%


Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Στουρνάρας  διευκρίνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 2% με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές, αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα, και οι δανειστές».

 

Όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, διαπίστωσε ότι «είναι πολύ καλύτερες σήμερα», από ότι ήταν πριν από ενάμιση χρόνο.

 

Προσφυγικό – Brexit – φόροι τα «αγκάθια»


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία των αντισταθμιστικών στην υψηλή φορολογία. «Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων» σημείωσε.

 

Βούτσης: Βοήθεια της ΤτΕ για θετικές λύσεις


Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι πλέον «διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο περιβάλλον», καθώς «έχουν τεθεί για συζήτηση ζητήματα τα οποία πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν από ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, θεωρούνταν εκτός ατζέντας».

 

«Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων», τόνισε στη συνέχεια και επικαλέστηκε ως παράδειγμα το ζήτημα των κόκκινων δανείων και του κώδικα δεοντολογίας.

 

Αναφορά έκανε και στα capital controls, αξιώνοντας έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προβλέπει τη φυγή από το τρέχον στάτους, όσο το δυνατόν συντομότερα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ