«Παράθυρο» Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος

«Το θέμα δεν έχει θαφτεί, θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία»

 

Νέα τροπή δίνει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 30 Ιουνίου.

 

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, που μεταθέτει τη συζήτηση για την απομείωσή του για μετά το 2018, δεν είναι η τελευταία λέξη στο θέμα», υπογραμμίζει πηγή του γερμανικού υπουργείου Oικονομίας, προϊστάμενος του οποίου είναι ο κ. Γκάμπριελ.

 

Και, παραλλάσσοντας την γνωστή φράση του θρυλικού προπονητή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας Ζεπ Χερμπέργκερ («μετά τον αγώνα είναι το πριν τον αγώνα»), προσθέτει: «Το θέμα δεν έχει θαφτεί, αλλά θα επανέλθει στην πρώτη δυνατή ευκαιρία. Μετά το “θάψιμο του κουρέματος” είναι το πριν από το “θάψιμο του κουρέματος”».

 

Αφορμή για τις διαβεβαιώσεις αυτές ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), που εξαίρουν την «περήφανη νίκη» που κατήγαγε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (το αντίπαλο δέος του Γκάμπριελ στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών) στο αναφερθέν Eurogroup, το οποίο, ύστερα από πρότασή του, αποφάσισε ότι η συζήτηση για το «κούρεμα» θα αρχίσει -εφόσον είναι αναγκαίο- όχι νωρίτερα από το 2018. «Αυτό είναι η άποψη του Σόιμπλε», λέει συνεργάτης του αντικαγκελάριου. «Για εμάς, η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα για το χρέος είναι άμεσα αναγκαία. Γι’ αυτό και η συζήτηση γι’ αυτές θα αρχίσει σίγουρα στο εγγύς μέλλον».

 

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ θα μπορούσε να θεωρηθεί «φυσικός» σύμμαχος του κ. Γκάμπριελ, καθώς επιμένει, όπως και ο ίδιος, ότι απαιτείται δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Μάλιστα το Ταμείο εξαρτά από αυτήν την προοπτική την περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και το μόνο εμπόδιο που συναντά είναι η αρνητικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

«Ο Σόιμπλε θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του», λέει με νόημα ο ίδιος συνεργάτης. «Μπορεί να μην ακούει τον Γκάμπριελ, αλλά θα ακούσει το ΔΝΤ, επειδή θέλει να το εντάξει οπωσδήποτε στο τρίτο μνημόνιο».

 

Στους κύκλους των Βρυξελλών, αλλά και της γερμανικής πρωτεύουσας, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με την επίλυση του προβλήματος. Κάποιοι κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ άλλοι μιλούν για σταθεροποίηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλή τιμή σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να παραμένει ανενόχλητη από τις διακυμάνσεις τους στις διεθνείς αγορές. Τέλος, μια μικρή μερίδα αξιωματούχων πιστεύει πως θα ήταν αρκετή η διασύνδεση του πλεονάσματος με μια αναπτυξιακή ρήτρα.

 

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, ίσως επειδή φοβάται την κοινή γνώμη της χώρας του, αλλά και άλλων χωρών που δανείζουν την Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι μακρύς ο χρόνος μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, και η Καγκελαρία δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους.

 

Restart στις ελληνογερμανικές σχέσεις


Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ στον κατάλογο των επιχειρηματιών, που θα τον συνοδεύουν προστίθενται όλο και περισσότερα ηχηρά ονόματα. Η πρόθεση είναι προφανής: Ένα νέο ξεκίνημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με ισχυρή παρουσία του γερμανικού κεφαλαίου ιδίως στους επικερδείς τομείς της ελληνικής οικονομίας: Τουρισμός, φάρμακα, καινοτομικές τεχνολογίες, συμμετοχή στις αποκρατικοποιημένες ή υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις.

 

Όπως αναγνωρίζει ο συνεργάτης του κ. Γκάμπριελ, το καλό έδαφος για την συνάντηση των δύο ανδρών έχει προετοιμαστεί με μέριμνα του Έλληνα πρωθυπουργού, αφού με τον νέο αναπτυξιακό νόμο προετοιμάζεται το επενδυτικό κλίμα. «Μια τέτοια επίσκεψη ήταν αδιανόητη πέρυσι ή και στις αρχές του 2016», τονίζει η γερμανική πλευρά. «Τώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει», συμπληρώνει.

 

Υπό την έννοια αυτή, πρώτος στόχος είναι να αλλάξει το προσωπείο του κακού και άκαμπτου Γερμανού, που δημιούργησε η γραμμή Σόιμπλε και οι πολιτικές σκληρής λιτότητας των Χριστιανοδημοκρατών, και να επικρατήσει ένα φιλικότερο και πιο ελαστικό, που θα καλωσορίσει την ανάπτυξη.

 

Το μελανό σημείο σε αυτό είναι ότι ο κ. Γκάμπριελ τόσα χρόνια στήριζε -έστω και με την ανοχή του- τις πολιτικές του Σόιμπλε, οπότε είναι δύσκολο τώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των Γερμανών όσο και των Ελλήνων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ