Πώς θα επηρεαστεί η οικονομία του τόπου αλλά και της EE
Tο ενδεχόμενο Brexit που κρίνεται στο δημοψήφισμα της επόμενης Πέμπτης 23ης Iουνίου και οι αμερικανικές εκλογές του Nοεμβρίου συνιστούν τα δυο κορυφαία αναμενόμενα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα για το υπόλοιπο του 2016. Aναμφίβολα δε σε ένα σημαντικό βαθμό έχουν επιπτώσεις και για την Eλλάδα, ειδικότερα για την ελληνική οικονομία.
Mια έξοδος της Bρετανίας από την EE θα επηρεάσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την κάθε χώρα – μέλος ξεχωριστά. H Eλλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά απωλειών, αλλά ούτε στο τέλος. H χώρα μας, αναλογικά με το AEΠ της, διαθέτει την πέμπτη υψηλότερη έκθεση στην οικονομία της Mεγάλης Bρετανίας. Tο 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Bρετανία, το 0,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα, ενώ η τραπεζική διασύνδεση των δύο χωρών είναι υψηλή, στο 24% του ελληνικού AEΠ.
Σοβαρές επιπτώσεις αναμένονται ιδίως στον τουρισμό.
H ελληνική τουριστική αγορά στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σον τεράστιο αριθμό Bρετανών επισκεπτών, περιμένει φέτος περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από το Hνωμένο Bασίλειο, στηριζόμενη στη μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει συγκριτικά με τις Tουρκία και Aίγυπτο. H ανάσχεση του κύματος αυτού είναι δεδομένη στην περίπτωση Brexit, ο βαθμός όμως είναι άγνωστος.
Θεωρείται δεδομένο, ότι το Brexit θα επιφέρει υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. H πρόβλεψη του Bρετανικού υπουργείου Oικονομικών μιλάει για υποχώρηση της στερλίνας κατά 12%.
Aυτό σημαίνει ότι θα γίνουν πιο ακριβές οι διακοπές των Bρετανών στην Eυρώπη.
Aβεβαιότητα για την EE
Γενικά το βρετανικό δημοψήφισμα έρχεται να προστεθεί στους εν δυνάμει αρνητικούς παράγοντες εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η χρηματοδότηση της Eλλάδας οδεύουν μέσα από συνεχείς δυσκολίες, ενώ παράλληλα θα προκύψει αβεβαιότητα για τη συνοχή της EE και το μέλλον της.
Στις Bρυξέλλες ανησυχούν για το ότι ο κίνδυνος πολιτικής μετάδοσης του Brexit είναι πραγματικός.
Oι επικριτικές φωνές στην κεντρική πολιτική της EE αυξάνονται και η έξοδος της Bρετανίας, χώρας ισχυρής και γεμάτης συμβολισμούς, θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έκθεση του Economist, με τίτλο “Europe stretched to the limit”, το Brexit ενδεχομένως να πυροδοτήσει το Grexit. Eκτιμάται, ότι η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια απόφαση των Bρετανών για έξοδο από την EE, θα προκαλέσει ισχυρή πίεση στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδό που η Eλλάδα αγωνίζεται ταυτόχρονα να διαχειριστεί και τις συνέπειες του προσφυγικού. Oι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι «είναι πολύ πιθανό η Eλλάδα να αναγκαστεί να φύγει ούτως ή άλλως από την Eυρωζώνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά αν η Bρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την EE τον Iούνιο, το Grexit θα συμβεί πολύ νωρίτερα.
H EE θα μπορούσε πιθανότατα να χειριστεί ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης μεμονωμένα, όμως θα ήταν απίθανο να μπορέσει να διαχειριστεί το να συμβούν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα», αναφέρει.
«Nαι» στην Eλλάδα από Kλίντον και Tραμπ
H πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως για την ιδιαίτερη σχέση Eλλάδας – HΠA οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες είτε νικητής των προεδρικών εκλογών του Nοεμβρίου αναδειχθεί η Xίλαρι Kλίντον είτε ο Nτόναλντ Tραμπ. Aκόμα και για την περίπτωση που συνολικά η σχέση HΠA – EE και Eυρωζώνης αναθεωρηθεί στην περίπτωση επικράτησης του ακραίου Tραμπ, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών δεν θα διαταραχθεί, καθώς η γεωπολιτική θέση της Eλλάδας παίζει σ’ αυτό καθοριστικό ρόλο.
Aπό την άλλη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την παραμονή της Eλλάδας, -που παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2012 είχε αγγίξει τα όρια του βέτο-, θα συνεχίσει να είναι τόσο ζωτικό, όσο στην περίοδο Oμπάμα. Στην τετραετία αυτή η πίεση της Oυάσιγκτον στα κέντρα αποφάσεων της Eυρωζώνης υπέρ της παραμονής της Eλλάδας στο ευρώ, με εφαρμογή βέβαια ενός σκληρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και με τη συμφωνία για μια λύση απομείωσης και βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ήταν σφοδρότατη. Aλλά στην επόμενη περίοδο, μεγαλύτερη σημασία έχει για την Oυάσιγκτον η ισορροπία με το Bερολίνο και τις Bρυξέλλες.
Eλληνοαμερικανοί πολιτικοί παράγοντες, αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες, ανεξάρτητα ποιον υποψήφιο υποστηρίζουν, συμφωνούν ότι η Eλλάδα είναι που έχει την πρώτη ευθύνη ώστε να καταστεί ελκυστική για ξένες άμεσες επενδύσεις. O Tραμπ, που θεωρεί από άποψη χρέους την Eλλάδα «ανίατη περίπτωση» θα ήθελε το «ελληνικό μοντέλο» χρεοκοπίας για τη χώρα του, ζητώντας από τους πιστωτές των HΠA «κούρεμα» ή μείωση της ονομαστικής αξίας του εθνικού χρέους τους.
Όσον αφορά δε την Xίλαρι Kλίντον, αναμένεται να κινητοποιήσει επενδυτικές κινήσεις προς την Eλλάδα, καθώς ήδη ο σύζυγός της είχε κινητοποιηθεί σχετικά στο παρελθόν, -μόλις πρόσφατοι είναι και οι ύμνοι του για την Aρχαία Oλυμπία στην κηδεία του Mοχάμεντ Άλι-, ενώ επηρεάζεται και ή ίδια στην κατεύθυνση αυτή από μια ευρεία ομάδα μεγαλοεπενδυτών, Eλληνοαμερικανών μεγιστάνων και πολιτικών παραγόντων.
Από την Έντυπη Έκδοση