Αυλαία διαλόγου – Όλα στο τραπέζι
Για ένα θερμό φθινόπωρο προετοιμάζεται η κυβέρνηση, με την εκκίνηση του διαλόγου για την επικείμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά.
Στο πλαίσιο αυτό, το παρών στη χώρα μας δίνει από χθες η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά -που έχει συσταθεί από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας- με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Η ατζέντα των συναντήσεων της Επιτροπής περιλαμβάνει όλα τα καυτά ζητήματα των εργασιακών, όπως κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ομαδικές απολύσεις.
Με το ΔΝΤ να φέρεται ότι επιμένει για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, και την ελληνική πλευρά να το απορρίπτει, αλλά και να θέτει κόκκινες γραμμές στο ζήτημα ομαδικών απολύσεων, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Πάντως, η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, στο οποίο θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει τα περί κατάργησης τριετιών και επιδομάτων, και ξεκαθαρίζει ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για την κυβέρνηση αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και, γενικότερα, η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης. Για τον λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά, αντιθέτως, ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, και παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο πρωθυπουργός απηύθυνε ρόσκληση στο σύνολο των κοινωνικών φορέων «να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων.
Αναλυτικά, η ατζέντα των εργασιακών περιλαμβάνει:
– Ομαδικές απολύσεις. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους, ζήτημα επί του οποίου η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές
– Συλλογικές συμβάσεις: Οι δανειστές ζητούν την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων, ενώ, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας περιορισμό των ατομικών συμβάσεων μέσω της δημιουργίας ενώσεων προσώπων.
– Κατώτατος μισθός: Το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. Βάσει του μνημονίου ορίζεται ακόμη πως εντός του 2016 θα πρέπει να καθοριστεί από την κυβέρνηση ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού προκειμένου να θεσμοθετηθεί το νέο ποσό που θα ισχύσει το 2017.
– Τριετίες, πολυετίες: Το υπουργείο εξκαθαρίζει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση των τριετών, ενώ, εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει στο παρελθόν κατάργηση τριετιών και επιπρόσθετων επιδομάτων.
– lock out: Οι δανειστές ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει εργαζομένους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
– Απεργίες: Στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθεί και η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης και προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας.
– Συνδικαλιστικός νόμος: Στο τραπέζι η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειάς τους, η απουσία τους από την εργασία και η άρση απαγόρευσης απόλυσής τους.
– 13ος – 14ος μισθός: Οι θεσμοί φέρονται ότι επιμένουν για κατάργησή του, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν αποκλείεται ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να τεθεί το θέμα του επιμερισμού των δύο επιπλέον μισθών σε 12μηνη βάση.