Ποιες χώρες θα ακολουθήσουν
Πονοκέφαλο παγκοσμίως έχει προκαλέσει το σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα της Βρετανίας σχετικά με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αγορές, αναλυτές αλλά και όλη η Ευρώπη έχουν στρέψει το βλέμμα στις βρετανικές κάλπες και αναμένουν το αποτέλεσμα.
Οι αναλυτές ανησυχούν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το δημοψήφισμα για Brexit θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.Διαβάστε επίσης: Η ώρα της κρίσης για την Ευρώπη – Brexit ή Bremain;
Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι, από τις επτά χώρες που συμμετείχαν σε αυτή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις έξι εξ αυτών θεωρεί ότι αν συμβεί το Brexit, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα, αυτό πιστεύει το 69% των Σουηδών, το 66% των Δανών και το 57% των Νορβηγών.
«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, το ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά αν δει κανείς τη γενικότερη εικόνα, καταλαβαίνει ότι το δημοψήφισμα μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών σε κάθε σημείο της ηπείρου, άρα ό,τι και να αποφασιστεί το θέμα είναι ότι οι μέρες της συζήτησης για μεγαλύτερη ενσωμάτωση αποτελούν πλέον παρελθόν», αναφέρει στο CNBC ο Carsten Nickel, αναλυτής πολιτικού ρίσκου της Teneo Intelligence.
Σύμφωνα πάλι με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κεντ, Paolo Dardanelli, ακόμα κι αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει δεν θα είναι μια άμεση κίνηση και σίγουρα θα εμπεριέχει αμφιβολίες.
«Η Δανία και η Σουηδία θα πρέπει να μπουν περισσότερο στο μικροσκόπιο, καθώς η θέση τους θα αποδυναμωθεί σημαντικά», αναφέρει ο Dardanelli.
Για τον Nickel προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην Ολλανδία.
Αυτές οι χώρες θα βρεθούν σε θέση σχετικής ισχύος – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές – αν λάβει χώρα μια συζήτηση για έξοδο από την ΕΕ.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, θα γίνει με διαφορετικούς όρους σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, καθώς είναι χώρες με κραταιούς πολιτικούς θεσμούς και αρκετά ισχυρές οικονομίες», αναφέρει ο Nickel.
Όπως λέει, ήδη υπάρχει τέτοια συζήτηση όταν τους ακούς να λένε ότι δεν θέλουν να πληρώνουν για χώρες της Νότιας Ευρώπης που είναι ανίκανες να μεταρρυθμίσουν και να αναμορφώσουν την οικονομία τους.
Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, ο Dardanelli λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τέσσερις κύριες συνέπειες ενός Brexit, «με την έννοια ότι θα συντριβεί η άποψη ότι το πεπρωμένο της Ευρώπης είναι η ενσωμάτωση».
Άλλες επιπτώσεις σύμφωνα με τον Dardanelli είναι η περαιτέρω περιθωριοποίηση των κρατών μελών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Δανία και η Σουηδία. Η Ιρλανδία – μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά και στενά συνδεδεμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο – βρίσκεται ενώπιον μιας άβολης κατάστασης. Όσο για τη Γερμανία θα βρεθεί σε μια ακόμα πιο κυρίαρχη θέση, ενώ την ίδια στιγμή θα χάσει ένα πολύτιμο σύμμαχο για θέματα όπως η οικονομική μεταρρύθμιση, η ανταγωνιστικότητα, το ελεύθερο εμπόριο και ούτω καθεξής.
Το αποτέλεσμα, «είναι πιθανό να είναι μια λιγότερο ανταγωνιστική, πιο προστατευτική ΕΕ», καταλήγει.