Η κρίση έχει επηρεάσει και τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν μειωμένη ζήτησε για τους επόμενους τρεις μήνες.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει ότι μόλις το 8% των επιχειρήσεων από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) προβλέπει άνοδο της ζήτησης βραχυπρόθεσμα.
Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών το προσεχές τρίμηνο, οι κυρίαρχες προσδοκίες είναι εντόνως αποπληθωριστικές, όπου το ισοζύγιο ποσοστών θετικών – αρνητικών απαντήσεων είναι σταθερά αρνητικό τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή είναι σταθερά περισσότερες οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση των τιμών σε σχέση με εκείνες που προέβλεπαν άνοδο.
Στον τομέα των Υπηρεσιών ΤΠΕ, το σχετικό ισοζύγιο απαντήσεων των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα το επόμενο τρίμηνο παραμένει το πρώτο τρίμηνο στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώνεται εκ νέου στις -3 με -4 μονάδες, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (-8 μονάδες).
Λιανική: Αρκετά απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και από τις επιχειρήσεις ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στη λιανική. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξες το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο.
Ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το 17% των επιχειρήσεων ανέμενε άνοδο των πωλήσεών τους, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 7%, ενώ δύο στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση πωλήσεων.
Οι προβλέψεις σχετικά με την απασχόληση είναι ιδιαίτερα δυσμενείς από το β’ τρίμηνο του 2010 και μετά, χωρίς να παρουσιάζουν ενδείξεις βελτίωσης το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση στο λιανικό εμπόριο του τομέα είναι πολύ εντονότερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς ΤΠΕ.
Βιομηχανία: Στη βιομηχανία το 65% των μεταποιητικών επιχειρήσεων προβλέπει μείωση της παραγωγικής του δραστηριότητας το προσεχές διάστημα, ενώ το 35% προσδοκά άνοδο.
Στη βιομηχανία ΤΠΕ παρατηρούνται εν γένει λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για την απασχόληση σε σχέση με τους άλλους δύο τομείς, γεγονός το οποίο και πάλι εξηγείται και από το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με το σύνολο ΤΠΕ.